Борисов пред МВФ и СБ: Правителството работи за гарантиране на финансовата стабилност

В началото на мандата усилията били фокусирани върху неотложни проблеми

30.05.2015 | 16:24 Редактор: Мариета Иванова
Борисов пред МВФ и СБ: Правителството работи за гарантиране на финансовата стабилност

На среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) премиерът Бойко Борисов посочи, че управляващите работят за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната.

По време на разговорите в Министерския съвет, на която е присъствал и финансовия министър Владислав Горанов, министър-председателят на България коментира, че в „първите 6 месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива”, цитират думите от правителствената пресслужба.

Пред вицепрезидента на Световната банка за Европа и Азия Лаура Тък, директора на Банката за Европа Мамта Мурти и директора на МВФ за Европа Пол Томпсън, Борисов очерта усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за провеждането на ключови реформи.

„Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 милиарда лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече“, посочи Бойко Борисов.

Премиерът подчерта важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където беше намерен добрия баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

От изключителна важност са реформите в съдебната система, здравеопазването и образованието. Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони.  Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България – всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа“, заяви Бойко Борисов.

От своя страна, вицепрезидентът на Световната банка Лаура Тък подчерта, че оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори.

„Тук сме, за да подкрепим вашата програма. Готови сме да ви подпомогнем в подобряването на междуинституционалните отношения и повишаването на ефективността на публичните разходи. Имаме добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. Световната банка е готова да подкрепи усилията ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа“, заяви Лаура Тък.

По време на срещата беше обсъдена и темата за избор на нов управител на Българската народна банка. Министър-председателят увери представителите на МВФ и СБ, че се полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. Борисов изрази увереност, че този процес скоро ще бъде финализиран.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
Все още правителството не оценя, че съветите на Международния валутен фонд и Световната банка не са пълноценни.Тези международни финансови институции реално мълчаливо са съгласни с наличие на сгрешена парична система.При условия на тази държавна грешка правителството е жертва и колкото по-добре изпълнява съветите на МВФ и СБ, толкова по-силен потенциал за криза се развива и се подсигурява политически провал. Сигнализирай за неуместен коментар