Рейтингова система оценява фирмите у нас

Информация за фирмите ще се събира от Националната статистика, Приходната агенция, както и чрез анкети сред работещите в съответните фирми

19.01.2015 | 18:17 Редактор: Васил Детелинов
Рейтингова система оценява фирмите у нас

Българските предприятия вече ще имат рейтингова оценка за икономическо им състояние и социална отговорност към служителите. Чрез интернет портал, който ще заработи съвсем скоро, търсещите работа ще разбират дали в даденото предприятие се бавят заплатите, има ли обучения на персонала, какви данъци и осигуровки се плащат. Инвеститорите и партньорите пък ще получават информация за годишния оборот, печалбата и внедряването на иновации. Проектът е на Българската стопанска камара и синдиката КНСБ, чиито екипи ще оценяват предприятията.

В първата класация влизат 4345 фирми от 23 сектора. Рейтингът се определя по 4 критерия. Инвестиционно-технологично състояние, финанси, трудов капитал и климат на работа, и корпоративна социална отговорност.

Още по темата

В сектор производство на лекарства Чайкафарма е получила оценка 7 по десетобалната система, което я нарежда на 2 –ро място. В предприятието работят 200 души, предимно с висше образование. А инвестициите са за над 3 милиона лева годишно. От компанията са доволни от появата на класацията и коментират, че зад добрите резултати стоят високия контрол, добрите специалисти и умението да се прави бизнес.

Информация за фирмите ще се събира от Националната статистика, Приходната агенция, както и чрез анкети сред работещите в съответните фирми. Ще се вземат и коментари от Интернет форуми, в които бивши и настоящи работници се оплакват.