Бонусите за добрите джипита ще са над 5000 лева

Ще има промени и при телефон 112, отбеляза здравният министър

17.01.2015 | 12:00 Редактор: Ирина Георгиева
Бонусите за добрите джипита ще са над 5000 лева

Добрите джипита ще бъдат поощрявани с над 5000 лева на година при добри резултати. Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов пред в. „24 часа“.

"Това е национална програма на министерството, която на базата на резултати от дейността на личните лекари да бонифицира тези с добра дейност. В момента националният консултант заедно с цяла група разработват тези наистина подробни и ясни критерии и те са свързани с философията, на която подчиняваме реформата - да бъде поощрявана добрата работа, която води до качествено лечение." - обясни здравният министър.

Правителството вече осигури средно с 20% увеличение на възнагражденията в спешната помощ, съобщи министър Москов. Което по методика, която ще бъде оповестена в нашите центрове след дни, ще оценява натовареността на всеки филиал, подчерта той. По думите му и заплатите на хората, които работят там, ще бъдат изравнени с тези на колегите им от болничната и доболничната помощ. 

"Според директорите на центровете това вече води до заявки за постъпване на работа. Имаме основания да считаме, че финансирането от 85 млн. евро, свързано с концепцията на правителството за реформа в спешната помощ, ще бъде окончателно валидирано в Брюксел през следващата седмица." - допълни министърът.

Държавата трябва да сключи договореност с търговците на лекарства при ясни и дългосрочни правила, коментира министър Москов. Той подчерта, че с екипа си имат амбицията да създадат електронен лекарствен търг в лечебните заведения.

"В момента завършва правното обосноваване. Още през следващия месец ще бъде пусната обществена поръчка. Искрено се надявам, че през пролетта ще имаме тестова, а месец-два по-късно - реално действаща във всяко едно лечебно заведение такава задължителна форма на търговия с лекарства. Което изсветлява процеса. Навсякъде, където това е въведено, разходите на лечебните заведения за едни и същи като количество и като обем медикаменти падат с около 20%. Това е добре за всеки ползвател на системата, защото получава по-голяма възможност за лечение срещу по-малко пари, а от друга страна, въвежда наистина реален и прозрачен принцип, където всяка една от малките и средни фирми, които са регистрирани, може да участва. Това изтрива възможността за всякакъв лобизъм и административни пречки пред това да има реална конкуренция. В момента 90% от доставките в болниците се държат от 4 фирми - само те са се оказали достойни да предоставят медикаменти, а на пазара има регистрирани 200." - добави здравният министър.

Ще има промени и при телефон 112, отбеляза министърът.

"На среща на здравното и вътрешното министерство с фирмите, отговорни за управлението на тези системи, дадохме двумесечен срок да предложат технологично решение за унифициране на системата. Не може да продължава по този начин - от телефон 112 оператор да се обажда на телефон 150. Не е умно. Защо точно сме въвели 112? Да служи за връзка с оператор на друг?" - допълни той.