Здравният министър освободи директора на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград

Пациент в спешно състояние не може да бъде върнат или неприет в болница

05.01.2015 | 19:04 Редактор: Ирина Георгиева
Здравният министър освободи директора на МБАЛ

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е поискал и е получил оставката на директора на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" в Разград д-р Гечо Жеков. Това каза пред журналисти министър Москов, съобщи БТА. Той бе на 5 декември на посещение в здравното заведение заради случая с 8-годишното момченце, което почина преди дни в болницата. Москов бе придружен от заместник-министъра д-р Ваньо Шарков и от националния консултант по хирургия проф. д-р Красимир Иванов.

Министърът заяви, че от предварителния доклад на медицинския одит по случая с детето и от разговорите с лекарите в разградската болница е станало ясно, че има много тежки организационни нарушения и нередности, свързани с работата, което е довело до смяна на ръководството на здравното заведение.

Министър Москов отбеляза, че цялата преписка на агенцията "Медицински одит" е изпратена на Етичната комисия към Лекарския съюз, която има компетенции да вземе отношение за възможността за отнемане на лекарски права, ако се установи, че е необходимо.

Министърът е издал тази сутрин заповед до всички директори на болници в страната и до центровете за спешна медицинска помощ да спазват член 7 от Закона за лечебните заведения, според който пациент в спешно състояние не може да бъде върнат или неприет в болница. Според заповедта не е възможно оттук нататък консултации при спешни пациенти да бъдат извършвани без ясен физически преглед. Същият документ задължава транспортирането на болни в спешно състояние от една в друга болница да се извършва единствено и само със специализиран медицински транспорт с медицински екип в него. За конкретния случай министър Москов каза, че той показва липса на всякакъв организационен потенциал и проявено бездушие.

Министър Москов посочи още, че от последните дни на миналата година с негово нареждане националния консултант по спешна медицина проф. д-р Стоян Миланов работи върху конкретен протокол за действия при деца, свързани със спешно състояние, за да не може повече, съобразно с този протокол, да има съмнения какво е трябвало да се прави, къде е трябвало да бъде прието детето и какво е трябвало да му бъде направено. 

Във връзка със случая с починалото дете д-р Красимир Иванов заяви, че ще може да се говори, след като станат известни окончателните резултати от аутопсията на детето. По думите му в случая става дума за "нарушаване на ясно разписани ангажименти".

Проф. Иванов каза още, че има две клинични пътеки, които третират лечението на деца и на пациенти под 18-годишна възраст във всяко едно хирургично отделение в страната. Може да се оказва медицинска помощ, включително и оперативно лечение на деца под 18 години, посочи той. По думите му в такива случаи не е задължително да има детска хирургия.