БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор за 2015 г.

Документът е преподписан от министър Москов

29.12.2014 | 15:50 Редактор: Мариета Иванова
БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор за 2015 г.

Представителите на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в присъствието на министъра на здравеопазването Петър Москов подписаха Националния  рамков договор (НРД) за 2015, съобщава БТА.
Документът е преподписан от министър Москов.

Документът е подписан, както в текстовата част, така и в частта за цени и обеми, която преди дни разедини договорните партньори.

По думите на председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев двете страни са направили компромис. Той посочи, че няма да се променят обемите на медицинските дейности, както и че има увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ.

Предстои да се одобрят бюджетите на всички районни здравноосигурителни каси за дванайсет месеца, а те ще одобрят целогодишния бюджет на изпълнителите на медицинска помощ. Всеки месец НЗОК ще следи тези бюджети, а на три месеца ще се извършва регулация - ако се увеличи обемът на дейностите, ще се коригират цените. Ананиев увери, че няма да има намаляване на броя на направленията за пациентите.

Министър Москов коментира, че са гарантирани обемите за пациентите от една страна, а от друга - цените, които Българският лекарски съюз иска за лекарите. Москов подчерта, че няма опасност пациентите да страдат от намаляване на обемите.

БЛС и НЗОК ще извършват съвместна регулация, след като се изработят различни методики - гъвкави механизми, за да няма намаляване на цени и обеми, каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Той допълни, че корекция на цените ще има само ако механизмите не сработят.

Всички страни бяха единодушни, че предстои стабилна финансова година за системата на здравеопазването.