НЗОК няма да подпише Националния рамков договор за 2015г.

Членовете на надзорния съвет не одобряват предложението на БЛС за повишаване на цените на някои медицински дейности

23.12.2014 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
НЗОК няма да подпише Националния рамков договор за 2015г.

НЗОК няма да подпише Националния рамков договор за следващата година, съобщи управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова след заседание на Надзорния съвет.

Тя подчерта, че няма право на глас в Надзорния съвет и уточни, че поради ангажименти председателят на съвета Кирил Ананиев не може да направи коментар пред представителите на медиите.

Четирима от членовете на Надзорния съвет са били против подписването на НРД, трима са били "за". Тримата гласували "за" са от квотата на държавата.

Всички членове на Надзорния съвет на НЗОК не одобряват предложението на БЛС за повишаване на цените на някои медицински дейности.

Неодобрението е по две причини - вдигането на цените ще доведе до намаляване на обемите, което ще бъде в ущърб на пациентите, тъй като ще се намали броят на направленията, обясни Тодорова.

Ако приемат цените, предложени от БЛС, НЗОК ще бъде с 12 милиона лева дефицит в доболничната помощ, посочи още тя. 

НЗОК  има законово право сама да определи цените и обемите на медицинските дейности. След становища на министрите на финансите и на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК взема решение, което се изпраща в МС за издаване на постановление, припомни Тодорова.

Вижте репортажа на Варя Петрова.

Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на Надзорния съвет на Здравната каса - съобщи за Дарик председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Лекарите ще заведат и дело срещу НЗОК заради отказа й да подпише НРД.