Председателят на КЕВР: Токът за страната ще поскъпне средно с 2%

Цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата

22.05.2024 | 17:20 Редактор: Деси Николова

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи на брифинг в сградата на регулатора, че токът за страната ще поскъпне средно с 2%. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата. 

По думите му все още се извършват изчисления от експертите на КЕВР и се проверяват направените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение.

"Затова не може да се определи точното изменение на цената на електрическата енергия", заяви Иванов.

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ще остане практически непроменена.

Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ "Козлодуй".

Това заявление е почти идентично с това от миналата година. През 2023 г. от АЕЦ "Козлодуй" са поискали цена от 69,77 лева, а тази година е това е искане е дори за малко по-ниска цена - 69,14 лева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR