11 години от атентата срещу българската база в Кербала

В резултат загиват петима български военнослужещи

27.12.2014 | 10:31 Редактор: Ирина Георгиева
11 години от атентата срещу българската база в Кербала

На 27 декември се навършват 11 години от атентата срещу българската база в Кербала, при който загинаха петима български военни, а 27 души от контингента бяха ранени, пише Dnes.bg, позовавайки се на БТА. На тази дата в 12:45 местно време (11.45 часа българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район № "1" (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. В резултат загиват четирима български военнослужещи. Те са капитан Георги Христов Качорин – командир на рота, старши сержант Иван Христов Инджов – командир на отделение, младши сержант Антон Валентинов Петров – командир на отделение, редник Свилен Симеонов Киров – мерач.

Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон. На 28 декември 2003 г. обаче въпреки положените в болницата в Багдад , почива и пети български боец - лейтенант Николай Ангелов Саръев. 

Паметта на загиналите ще бъде почетена от бивши военнослужещи, били в състава на всички български пехотни батальона, част от Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак . Мероприятието ще се проведе на територията на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив, за което командването на военното формирование обяви Ден на отворени врати. 

Инициативата е изцяло на бившите ни колеги, в която обаче ще се включат и действащи военнослужещи, допълни генералът. Той уточни, че церемонията по отдаването на почит ще започне в 10,00 часа с полагане на цветя пред паметните плочи, намиращи се на територията на бригадата, ще бъде отслужена и заупокойна панихида във военния параклис "Св. Йоан Рилски". 

За първи път поклонението ще се извърши с комплекс от спортни упражнения, които ще могат да бъдат изпълнени от всички желаещи по пет път в памет на петимата загинали. Изпълнението на упражненията ще започне в 12,03 часа /българско време, когато точно кола-цистерна се взривява в периметъра на базата.

В годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, България изгуби общо 13 бойци в Ирак. Останалите осем са офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Вантин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.