Президентът открити паметни плочи на загинали български военнослужещи

Няма да забравим саможертвата на нашите войни в името на мира, заяви Плевнелиев.

14.12.2013 | 15:38
Президентът открити паметни плочи на загинали български военнослужещи

"Загиналите в мироопазващите мисии български войни изпълниха достойно дълга си в служба на отечеството и на своя народ. Нацията няма да забрави саможертвата и подвига им", заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на церемонията във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На нея бяха открити паметни плочи на загиналите български военнослужещи, участвали в операцията по поддържане на мира в Камбоджа през 1992-1993 г. и в състава на многонационалните сили в Ирак в периода 2003-2008 г. В двете мироопазващи операции загинаха 23 български военнослужещи.
 
"С участието си в мироопазващите мисии след края на „студената война“ Българската армия научи своите сурови уроци и даде достоен принос в усилията за мирната подредба на света и за по-доброто бъдеще на човечеството", подчерта в изказването си на церемонията президентът Плевнелиев.

"С операцията на ООН в Камбоджа беше прекратен геноцидът към един народ след 20 години на унищожителна гражданска война", припомни президентът и отбеляза приноса на българските военни контингенти в състава на многонационалните мирни сили след 2003 г. за стабилизирането и възстановяването на Ирак.
 
В ритуала участваха министърът на отбраната Ангел Найденов, роднини и близки на загиналите български войни, генерали, офицери, представители на военно-патриотичните съюзи и на запасното войнство.
 
Тази година се навършиха 20 години от участието ни в мисията в Камбоджа и 10 години от терористичния атентат срещу българската база в Кербала, при който загинаха петима военни.

Българските военнослужещи загинаха на хиляди километри от България, изпълнявайки с чест и мъжество своя дълг и отдавайки своя живот, каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Той изтъкна, че българският принос към международните усилия за поддържане на мира и стабилността и в борбата с тероризма се измерва и с тяхната гибел и с професионализма и всеотдайността, с която и днес българските военнослужещи участват в мисии зад граница.

На церемонията Знеполският епископ Йоан освети паметните плочи на загиналите. Паметтта им беше почетена с минута мълчание и падане на колене от присъствалите. По-късно в църквата "Свети Георги Победоносец" Знеполският епископ Йоан отслужи панихида в памет на загиналите български военнослужещи.