Иранските граждани засвидетелстваха подкрепа за Ирак в борбата със сунитските джихадисти

25.06.2014 | 10:39 Редактор: Ирина Георгиева
Иранските граждани засвидетелстваха подкрепа за Ирак в борбата със сунитските джихадисти

Офанзивата на сунитските джихадисти в Ирак предизвика остра реакция сред обществото в Иран. Хиляди граждани на столицата Техеран излязоха по площадите на града, за да засвидетелстват подкрепата си за шиитите в Ирак.

Мотото на демонстрацията беше „Ние сме готови“. Тя се състоя на площад Имам Хосеин в центъра на Техеран. Много иранци са готови дори за война със сунитските бойци от организацията „Ислямска държава в Ирак и Левант“, в защита на сунитските свещени градове Кербала и Наджаф.

"Искаме да покажем на света, че сме напълно готови! Млади и стари – готови сме сега! За много хора животът е най-важното нещо. Но за нас не е така – за нас вярата и религията са преди всичко! Много демонстранти бяха облечени с бели роби с надпис "Защита на свещените градове!" - заяви демонстрант.

"Ние сме облечени по този начин днес, за да покажем, че сме готови да дадем живота си в борба за истинския ислям."- допълни друга демонстрантка.

На демонстрацията присъства и Саед Джалили, главният преговарящ от иранска страна за ядрената програма. Той изнесе реч, в която отново атакува САЩ.

"Това, което искаме да покажем с този митинг е желание за борба с тероризма. Нашите съграждани в този регион никога няма да позволят на американското правителство да сипва масло в огъня и да провокира терористични действия!" - заяви Саед Джалили, главният преговарящ от иранска страна за ядрената програма

Демонстрацията дори завърши с изпълнение на анти-американски песни. някои граждани пък се включиха в специална кампания за дарения за Сирия.