Ученици се запознават отблизо с работата на магистратите и криминалистите

Целта на плевенските магистрати е да върнат доверието на хората

17.04.2024 | 19:13 Редактор: Тодор Петров

В седмицата, в която отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция, съдилищата в цялата страна отварят вратите си за ученици.

Да влезеш в обувките на любимите си герои от криминалните сериали. Поканата на плевенските магистрати със сигурност ще изкуши много деца да прекрачат прага на Темида. Защото там могат да се научат как да изобличат и после да осъдят престъпник. А също и какво работят криминалистите. 

"Ще бъде показано на децата как се изземват дактилоскопни следи, работа с лазерно фенерче, с ултравиолетова светлина. Всички деца, които са участвали, вече сме приятели. Виждам едно желание да станат част от състава на съда като служители и магистрати", каза председателят на Районен съд - Плевен Вера Найденова.

Целта на плевенските магистрати е да върнат доверието на хората в работата на съдии, прокурори и адвокати. 

"Много често обществената нагласа към съда е негативна, но истината е, че в съда работят много млади и умни хора, които нямат нищо общо с този образ, който е изграден", посочи още Найденова. 

Това е причината всяка година да се организират дни на отворените врати, по време на които чрез беседи и симулативни процеси да се представят професиите съдия и прокурор. Учат децата как да разрешават споровете си чрез медиация и какви са рисковете и последиците при шофиране след употреба на алкохол и наркотици. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа