Радев: Търновската конституция е израз на държавнически подход

"Приемането ѝ е един от славните моменти в нашата история", заяви българският президент

16.04.2024 | 08:16 Редактор: Искра Ангелова
Радев: Търновската конституция е израз на държавнически подход

Приемането на Търновската конституция е един от славните моменти в българската история, казва президентът Румен Радев в слово по повод днешния Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите.

"На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години приеха Търновската конституция и положиха основите на възроденото ни отечество. 16 април 1879 г. е рождената дата не само на българския конституционализъм, но и на стремежа за развитието на България като правова държава. Свободният и демократичен дух на народа ни тогава беше въплътен в първата ни Конституция от общественици, сред които се открояват имената на Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов и много други. Тяхното начинание е пример как се отстоява българската идентичност и суверенитет. То е урок за политическа и юридическа зрялост и за съзнанието, че законите се правят от народа и за народа, а в това дело няма място за безименно авторство и безотговорност", казва държавният глава.

Радев е категоричен, че нарушенията и дори суспендирането на Търновската конституция не успяват да заличат непреходното ѝ значение за развитието на страната ни.

"Приемането ѝ е един от славните моменти в нашата история, с който изпреварихме много други държави, като вградихме европейските стандарти от онова време. И днес, когато отбелязваме знаменитата дата, нека си припомним държавническия подход, издигнат от нашите предшественици, и да си пожелаем повече да не позволяваме на никого да го принизява", продължава президентът.

В заключение той честити професионалния празник на българските юристи и съдебни служители и им пожелава да устояват на всекидневните изпитания и да останат верни на благородното си призвание - да бъдат стожер на законността.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR