Президентът Радев: Трябва да помним, когато народът ни е обединен зад хуманна кауза

Толерантността на българското общество и историческата спойка между общностите не допуснаха разрушителни прояви на антисемитизъм, каза държавният глава

10.03.2024 | 16:45 Редактор: Вяра Димова
Президентът Радев: Трябва да помним, когато народът ни е обединен зад хуманна кауза

В основата на невероятния акт на спасяването на българските евреи е онази историческа спойка между българската и еврейската общност, пълноценната интеграция на българските евреи в обществото, което никога не допусна разрушителни прояви на антисемитизъм, видени в други части на Европа. Само общество с дълбоки толерантни и хуманни ценности може да извърши такова дело. Това заяви президентът Румен Радев в село Горско Сливово, където участва в церемонията по наименуване на улица на израелския писател, историк и общественик, роден в България, проф. Михаел Бар-Зоар.

В церемонията по повод Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста в Горско Сливово, участва и проф. Михаел Бар-Зоар.

В словото си пред дома, в който проф. Бар-Зоар е живял, държавният глава отбеляза героичния акт преди 81 години на целия български народ, на български институции и Българската православна църква, на професионални и творчески обединения, на университетски и научни среди, на многобройни обикновени български граждани, обединени от силната воля да спрат безумието на една от най-мрачните епохи в човешката история, обзета от човеконенавистната хитлеристка идеология за унищожение на еврейския народ.

"Днес трудно можем да си представим каква невероятна духовна сила, смелост и решителност, е трябвало, за да се изправят срещу смазващата машина на Вермахта, прегазил цяла Европа, но нашите предци го направиха, водени от вярата в хуманизма, толерантността и доброто", посочи президентът.

Радев заяви, че Горско Сливово е свързано пряко с личността на израелския учен и българин по дух: "Прекарал, както самият той казва, едни от най-хубавите години в своето детство тук, на тази улица, той съхрани дълбоко в сърцето си непокътнат и устоял на времето своя български дух".

Президентът посочи неразривната връзка на проф. Бар-Зоар с паметната дата 10.03.1943 г. и подчерта неговият труд, благодарение на който светът се е запознал с историческата истина на героичния акт на спасяването на всички български евреи. 

"Поради редица външни и вътрешни причини управлението преди 1989 г. не даваше гласност на тези събития, явно водено от идеологически съображения. Благодарение на професор Бар-Зоар светът започна да научава за тях. Днес се намират сили, водени от странни интереси, които се опитват да принизят този героичен акт на нашия народ и държава и да го принизят чрез вменяване на вина за гибелта на 11343 еврейски граждани от Македония и Беломорска Тракия, които тогавашната българска администрация по ясни исторически причини не е успяла да спаси", заяви държавният глава.

По думите му, независимо от декларацията на Народното събрание по този въпрос от 2013 г., в която най-висшият орган на държавата има абсолютно ясна позиция, продължават опитите за очерняне на страната ни на международни форуми, дебати, на исторически чествания и трактовки.

"Днес сред нас е човекът, на когото дължим дълбоко уважение и признание за неговото цялостно дело да разбере светът истината за този невероятен исторически подвиг на нашия народ и страна", настоя Радев и напомни, че през 2020 г. е удостоил проф. Бар-Зоар с най-висшето държавно отличие – орден "Стара планина". 

В благодарственото си слово проф. Михаел Бар-Зоар посочи, че се чувства дълбоко свързан с България и подчерта, че българският дух е спасил българските евреи. А актът преди 81 г. е показал, че "един малък Давид може да победи един огромен Голиат".  Той подчерта, че историята за хуманизма на българите трябва да продължава да се разказва и да бъде пример за света.

Пред журналисти президентът заяви, че трябва да помним какво означава, когато нашият народ е обединен зад хуманна кауза.

"Трябва да помним тези събития, защото трябва да бъдем горди. В днешния свят изпълнен с противоречия, с толкова омраза, с желание за унищожение, ние продължаваме да даваме силен морален пример", смята държавният глава.

Снимка: Прессекретариат на президента