Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Михаел Бар-Зоар: За спасяването на българските евреи трябва да се направи игрален филм

Днес светът не отива към братство и към хуманност, той отива в много тъжни посоки, коментира писателят

10.03.2024 | 15:10 Редактор: Елеонора Танева

В предаването "Брюксел 1" гостува авторът на авторът на една забележителна книгата "Извън хватката на Хитлер" - Михаел Бар-Зоар. Тя е посветена на уникалния факт в световната история - спасяването на българските евреи.

Писателят е бил дете в България по време на войната.

"Тогава не разбирах нищо, не знаехме нищо. Знаехме, че, ако ще ни изпратят в Полша, ще ни избият. Това евреите в България го знаеха. Само след войната получихме филми, документални филми, които дойдоха от Германия. Само, когато отидохме в Израел и като срещнахме хора, които са оцелели от Полша, от Русия и Украйна - тогава разбрахме, че на нас, у нас е станало едно чудо. От нас, българските евреи, нито един не е бил пратен в Полша. Това е невъзможно. Неверотно", сподели Михаел Бар-Зоар пред Милена Милотинова.

Той определи случилото се в детството му като "чудото на България, на българското поведение. На времето..."

В ефира на Bulgaria ON AIR той разказа и кое го е провокирало да напише книгата: "Аз бях в Атланта, Джорджия, в Америка и бях професор там. И един ден на 9 март 1993 година,  излиза вестника "Ню Йорк таймс" с една статия - на цяла страница за спасяване на датските евреи. В Дания имало 8000 евреи, 7000 били спасени от партизаните, от враговете на фашизма. И аз писах една малка статия... И казвам - Браво на датчаните, че са спасили 7000 евреи, обаче има още една държава в света - тя се казва България и те спасиха не 7000, а 50 000 евреи. На следващият ден от "Ню Йорк Таймс" телефонираха на президента на моя университет да питат кой е тоя Бар-Зоар, че им пише писма. Стигнаха до мен и ме питаха дали съм сигурен в това, което твърдя. Аз им казвам: "Слушайте, има 50 000 български евреи и 8 милиона българи, те са живи доказателства". И те с голямо колебание публикуваха моята статия и следващия ден беше едно цунами от писма, от телефони, от телеграми, от мейли от целия свят. Евреи и българи пишат "Разказват нашата история накрая на краищата".

Михаел Бар-Зоар с тъга констатира накъде върви светът днес: "не отива към братство и към хуманност, той отива в много тъжни посоки". 

Според него за спасяването на българските евреи трябва да се направи игрален филм, за да не бъде забравено как за тях са се борили "като лъвове".

Гледайте целия разговор във видеото.