Изкуствен интелект създаде нова корица на Търновската конституция

На 16 април през 1879 г. Учредителното събрание гласува и приема Основния закон на България

16.04.2024 | 14:00 Редактор: Толя Стоянова

На 16 април отбелязваме Деня на българската Конституция и професионалния празник на юристите. На тази дата през 1879 г. Учредителното събрание гласува и приема първата Конституция на България, известна като Търновска. Годишнината беше отбелязана в старопрестолната столица.

"България 145 години се управлява по силата на един обществен договор, който гарантира правата и свободите на повече от гражданите. Надявам се Конституцията да е достатъчно загнездена в българското съзнание, че да продължи и тази линия на поведение в следващите десетилетия", заяви историкът проф. Милко Палангурски.

Търновската конституция се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободена България. 

"Тази Конституция със своите постановления е пълна реализация на възрожденския идеал. За жалост, идеята на Левски за Демократична Република не е идеал на повечето българи и това е нещото, което много хора не знаят или се правят, че не разбират", добави историкът проф. Петко Петков.

145-ата годишнина стана и повод да бъдат изработени нови корици на старата Конституция. А за да направят това, от фондация ФАРА използват изкуствен интелект.

"Решихме с инструментите на дизайна и визуалната идентичност да се опитаме да направим тази така важна книга много по-търсена, харесвана, за да могат българите да се запознаят с основните си права и задължения", каза Добромир Джуров от фондация "Тhe Convo".

"Надяваме се хората, съдейки за книгата по корицата, да я разгледат и да прочетат много, много важни неща, които пише в нея", призова Иван Хадживеликов от фондация ФАРА.

А за да научат нови факти за Търновската конституция, в музея "Възраждане и Учредително събрание" дойдоха стотици деца. Честванията на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция във Велико Търново ще продължат до края на седмицата.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Вижте повече в репортажа.