Румен Радев призова страните в Близкия изток да се въздържат от употреба на сила

Българските служби следят ситуацията след нападението на Иран срещу Израел

14.04.2024 | 13:03 Редактор: Елеонора Танева

Държавният глава Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението. Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила. Президентът е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и  сигурността на българските граждани в Близкия изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Рано тази сутрин служебният премиер Димитър Главчев свика работно съвещание в Министерския съвет.  И увери, че правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост. 

"Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона. Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България“, категоричен беше Главчев.

Междувременно от "Продължаваме промяната" изразиха своята позиция по темата: "Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион. Подкрепяме правото на Израел да защити суверенитета си, същевременно призоваваме за деескалация и симетрични действия и от двете страни, за да не прерасне конфликта в мащабна регионална война".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също осъди в своя Facebook профил допълнителната ескалация на конфликта в Близкия изток.

"Осъждам остро дръзкото нападение с ракети и дронове, което Иран предприе спрямо Израел тази нощ", написа лидерът на ГЕРБ. 

А вътрешният министър Калин Стоянов призова за незабавна деескалация в Близкия изток и установяване на траен мир.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 1
За осъждане е ,ама
преди 2 седмици
Никой не осъди нападението над посолството на Иран в Сирия, извършено преди няколко дни, и не изрази никакво съжаление към убитите иранци. Така е в " цивилизования свят" на двойните стандарти- едни имат право на всичко, а другите са длъжни.... ГЕРБ? " Партията на пудела? Радев? МВнР нещо някой? Сигнализирай за неуместен коментар