Асен Василев сдаде властта с 9,9 млрд. лв. фискален резерв

Людмила Петкова обяви като основен приоритет приемането ни в Еврозоната

09.04.2024 | 12:31 Редактор: Елеонора Танева

Основните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането ни в Еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и постигането на пълноправно членство в Шенген. Това заяви вицепремиерът и служебен финансов министър Людмила Петкова по време на съвместния си брифинг с бившия министър Асен Василев при официалното ѝ встъпване в поста. Те съобщиха, че на 12 април в Люксембург  предстои провеждането на редовното заседание на ЕКОФИН. Непосредствено преди него ще бъде подписано споразумение за партньорство между Република България и Европейската комисия за изпълнение на информационната кампания за еврото, съгласно одобрената Комуникационна стратегия.

По отношение на процеса по приемането на еврото, вицепремиерът Петкова уточни, че проектът на Закон за еврото е изготвен, публикуван е за обществено обсъждане, след това трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и приет от парламента, предстои и приемането на подзаконовите нормативни актове, които са свързани с еврото.

Министър Петкова посочи, че друг основен приоритет на МФ е проектът за създаването на единна приходна агенция, в която се вливат НАП и Агенция "Митници“. Определен е съвет, който да отговаря за проекта, сформирани са координационна група и работни групи от двете агенции и от специалисти от Министерството на финансите, които ще работят по това преструктуриране.

Като основен приоритет на служебния кабинет Петкова посочи провеждането на изборите.

"План-сметка за тях е готова, тя е в размер на 100 млн. лв., ще я предложим за одобрение от Министерския съвет, като допълнително ще има разходи, които са по сметката на ЦИК – те са за бюлетините, за софтуер и за поддръжка на машините. Това ще се случи в сряда или в четвъртък, зависи от обнародването на указа на президента за изборите“, коментира тя.

По думите ѝ няма проблем с парите за великденски добавки на пенсионерите с най-ниски пенсии в размер на 75 лв.

Бившият министър на финансите Асен Василев уточни, че приходните агенции са си свършили много добра работата – по последните данни, които са от 5 април, събраните приходи от НАП са с почти 15% повече, отколкото за същия период на миналата година, а събраните приходи от Агенция "Митници“ са с около 7% по-малко, основно заради ДДС от внос на петрол, тъй като "Лукойл Нефтохим“ работи на половин капацитет в началото на годината.

"В момента във фискалния резерв има 9,9 млрд. лева, което е напълно достатъчно за нормалното функциониране на държавата", уточни Василев.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Посолството определило приоритетите си. Сигнализирай за неуместен коментар