България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Служебният кабинет трябва да ни преведе през честни избори - ще си сложи ли "спирачки"?

Орлин Колев, Александър Попов и Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR след клетвата на кабинета "Главчев"

09.04.2024 | 11:29 Редактор: Толя Стоянова

Нова процедура и нови правила за избор на служебна власт и отново старата политическа криза.

"Служебният кабинет е факт. Служебното правителство може да упражнява в пълната си степен изпълнителната власт. НС може да се информира за дейността на правителството. Те са задължени да се явят и да дадат информация, въз основа на тази информация със своите актове НС може да коригира правителството", коментира преподавателят по конституционно право Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев основната функция, която трябва да има МВнР, е организиране на избори зад граница. Той отбеляза, че е много важно да се поддържа политическото ниво на комуникация в сферата на преговорите за Шенген и Еврозоната.

"Тежестта ще падне основно върху три министерства, защото са свързани с провеждането на изборите: МВР, МВнР и Министерството на електронното управление. Скандалът се вихри около поста на Калин Стоянов и Живко Коцев. Една деполитизирана структура ще води политическата кампания, която предстои за изборите. Очакваше се Калин Стоянов да остане, въпреки че имаше протести. Ако служебният премиер го беше сменил, служебният кабинет щеше да загуби увереност и стабилност", заяви журналистът и главен редактор на сайта dnes.bg Александър Попов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Керемедчиев служебните правителства до момента са водели проруска политика, а новото служебно правителство вероятно няма да последва този тип управление. На мнение е, че България трябва да продължи да спазва линията, която беше поосечена от редовното правителство.

Вече е ясно, че отиваме на избори 2 в 1, но според Попов изборът за ЕП ще мине на заден план.

"Мафията, Путин и скандалът в МВР ще продължат да бъдат акцент", прогнозира журналистът.

Колев уточни, че основната цел на служебното правителство е да ни преведе през честни избори, но трябва и "да си сложат спирачки - да не правят сериозни стъпки и да решават стратегически въпроси".

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа