Агресията при децата може да се овладее с правилото "брой до 10"

Възрастният не трябва да бъде назидател, а човек, който възстановява мира, споделят специалисти

08.04.2024 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева
Агресията при децата може да се овладее с правилото

Емоционалната интелигентност е ключов фактор в съвременното образование, което цели да превърне училището в по-мирно и вдъхновяващо място за децата. Във Варна се проведе обучителен семинар посветен на социалното и емоционално изучаване, в който се включиха учители,  психолози и директори на образователни заведения от областта. Целта е да се обменят нови методи  в изграждането на здравословна емоционална среда в училището и детската градина. 

Полина Коцева е международно акредитиран специалист по емоционална интелигентност. Нейната практика показва, че всички се нуждаем да имаме умението да реагираме по най-правилния начин.

"Защитникът е свидетелят. Знаете, че свидетелите са най-многобройната група деца, които са засегнати от акт на насилие. Ние искаме да ги превърнем от мълчаливите свидетели, тези които се притесняват да споделят, за да не бъдат обявени за издайници или предатели. Обикновено учим тези защитници да не се намесват, когато видят акт на насилие, защото това може да ги направи на свой ред или жертви или насилници. В такива случаи те трябва по най-бързия начин да намерят възрастен, който е най-близо до тях. На свой ред се очаква и възрастният да е подготвен. Да се намеси, но не като назидател, а като човекът, който трябва да възстанови мира. Да намери причините за конфликта", сподели Коцева, цитирана от БНР.

Пример за справяне с насилие в детска градина даде учителката в Горна Оряховица Милка Тодорова: "Заставам до детето, което проявява агресия на неговото ниво, ниско долу трябва да бъдеш, и го приканвам да започнем да броим до 10. Целта на този подход е да бъде отклонено вниманието на детето и да преминат шест секунди, след което започва успокояване на детето и методът има ефект".

Експертите посочват, че за да бъде ефективна борбата с насилието и агресията сред децата да бъдат подготвени както педагози и учители, така и родители. 

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: pixabay