Костадинов: Има съмнения, че се манипулират данните на НСИ

Лидерът на "Възраждане" поясни, че служителите на НСИ цитират писмо на шефа на "Евростат"

05.04.2024 | 12:37 Редактор: Деси Николова
Костадинов: Има съмнения, че се манипулират данните на НСИ

Днес се състоя среща, инициирана от президента с кандидата за служебен министър-председател - Димитър Главчев, и се проведоха консултации с представителите на парламентарните групи в 49-то Народно събрание. Поводът е предстоящите избори и номинациите за служебен кабинет.  

На срещата председателят на "Възраждане", Костадин Костадинов посочи, че всички политически организации, които съблюдават националния интерес, трябва да работят за висока избирателна активност.

Имаме златен и последен шанс на 9 юни да обърнем хода на историята, трябва да работим за възможно най-висока избирателна активност, защото само това е в полза на България и българските национални интереси. Ние поставихме и един много сериозен въпрос като уведомление, във връзка с това, че има съмнения, че се манипулират данните на официалната статистика в Национален статистически институт (НСИ). На изслушването в Народното събрание, председателят на НСИ отрече, но безпрецедентно, след 3 дни, получихме официално писмо от служители в НСИ и внесено в деловодството на Народното събрание, които заявяват точно обратното", заяви на срещата с президента, Костадин Костадинов.

Той допълни още, че служителите на НСИ цитират писмо на шефа на "Евростат". В това писмо "Евростат" заявяват, че виждат нередности в работата на НСИ и всичко това се върши под диктата на финансовия министър - Асен Василев.

"Говорим не само за съмнения за злоупотреби с финансови средства, в името на тази много бленувана цел - влизането в Еврозоната, но и се стига до фалшифициране на данни на статистиката, което е много сериозно престъпление. Поради тази причина, ние днес ще отидем в НСИ и ще поискаме разговор по темата, защото е подаден официален сигнал, именно от техни служители и се базира на писмо от "Евростат", заяви още председателят на "Възраждане" на консултациите с президента.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR