Последният път на Неофит - политическият елит се сбогува с патриарха

Вселенският патриарх Вартоломей оглави опелото

16.03.2024 | 13:12 Редактор: Искра Ангелова

България се прощава с водача на българската православна църка - Негово Светейшество патриарх Неофит. От рано сутринта стотици миряни, представители на българското и чуждестранно духовенство, политици и общественици се стекоха към храм-паметника "Свети Александър Невски", за да почетат паметта на блаженопочившия патриарх, който ни напусна на 13 март след продължително боледуване.

Вселенският патриарх Вартоломей оглави опелото за патриарх Неофит. Последният дом на патриарх Неофит е митрополитският храм "Света Неделя", където в този час започва и погребението.

Стотици бяха желаещите да се поклонят пред патриарх Неофит, сред тях бе и последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски, който се сбогува и зае своето място до царския трон в катедралния храм.

На опелото дойдоха представители на различни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи. Както и политическият елит. Сред присъстващите е митрополит Епифаний от православната църква в Украйна и посланикът на Украйна Олеся Илашчук. В храма дойде и руският посланик Елеонора Митрофанова.

"Вярата в доброто трябва да ни обединява. Много уроци има, които можем да научим от патриарх Неофит", заяви президентът Румен Радев при пристигането си в катедралата "Свети Александър Невски".

"Патриарх Неофит ни учеше на толерантност и на любов помежду ни", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя ще го започни с най-топлите и най-благите очи и най-всеопрощаващата душа.

"Ще го помним като безукорен, безупречен духовник, като радетел за православието и за Българската православна църква и като човек, който призоваваше към единение и обединение“, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Желязков каза още, че няма да забрави патриотизма и родолюбието на патриарха, защото той е обичал народа и Светата църква.