Няма разделение в Църквата: Спомени за патриарх Неофит и поглед към процедурата за наследник

Различно мнение не означава разделение, заявяват духовници

14.03.2024 | 13:29 Редактор: Елеонора Танева

В параклиса "Света Марина" в София 12-те български митрополити се събраха в на кратка заупокойна молитва за починалия български патриарх Неофит. Във всички храмове миряните отправят молитви за него

Траурни камбани от рано сутринта съобщават за смъртта на Негово светейшество. Митрополити от цялата страна се събраха в Светия Синод и изразиха своите чувства към покойния патриарх.

"Негово светейшество патриарх Неофит сам себе си и на целия си живот на Христа Бога и църквата отдаде", каза митрополит Николай Пловдивски.

"Ще запомним Негово светейшество с неговата благост, любов, твърде непоколебима вяра в Бога, закърмен с нея още в майчина утроба. Той беше един обединител на всички православни българи, беше на вярата, беше кротък по дух – благ и смирен", сподели митрополит Антоний.

"Лично мой учител във вярата пример за всички човеци", заяви Доростолският метрополит Яков.

"Той успя да постигне онова – да балансира и да бъде обичан от целия православен български народ, от своите събратя – това е, което успя да постигне именно със своето миротворство, което притежаваше в ръцете си", спомня си митрополит Киприан.

Къде и кога ще бъде положено тялото на патриарх Неофит за поклонение, това ще реши Светият Синод. Ще бъдат разгледани и последните желания на Негово светейшество. 

Висшите духовници коментираха също има ли разделение и труден ли ще бъде изборът за нов патриарх.

"Противоречие е имало и пред апостолите Петър и Павел и никой никого не е нарекъл разколник. Нормално е в земната църква да има противоречия и разногласия. Светият дух ръководи светата църква чрез принципа на съборността и мнозинството в Светия Синод", коментира митрополит Николай Пловдивски.

"Това, че има различно мнение, не значи че има разделение", добави Доростолски митрополит Яков.

Според устава на Българската православна църква 40 дни след кончината на патриарха ще започне процедура по избор на нов глава на Българската православна църква.  Това трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева. 

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа