България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Процедурата по избора на нов патриарх и изискванията към кандидатите

Трябва да са на възраст над 50 години и да са управлявали епархия най-малко 5 години, каза журналистът Миглена Георгиева

14.03.2024 | 12:07 Редактор: Вяра Димова

Няколко са митрополитите, които ще имат право да участват в избора за нов патриарх. А от тях ще бъде избран един, който ще ръководи Българската православна църква след смъртта на Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Те трябва да са на възраст над 50 години и да са управлявали епархия най-малко 5 години. Има и друго изискване, което е интересно и е морално - да се отличават с правилни мисли върху православната вяра. В този момент митрополитите са 14, но всъщност са 13, тъй като Сливенският също почина и в момента се прави избор на нов митрополит. Ако до датата, на която ще се определи, че ще бъдат изборите, е избран Сливенски митрополит, също ще участва с гласа си, но няма да бъде сред избираемите", обясни журналистът Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".

Митрополит Йосиф, Григорий Търновски, Игнатий, Гавриил, Николай, Йоан, Наум, Григорий Врачански и Даниил - изброи тя имената на митрополитите, сред които ще се определят трима, които да участват в гласуването.

"Процесът по избор е дълъг. Предишния път патриарх беше избран почти в края на четвъртия месец след кончината на Негово Светейшество патриарх Максим. Патриарх Максим почина на 29 октомври 2012 г. Новият патриарх - Неофит, встъпи в длъжност и изборът стана на 24 февруари 2013 г.", обясни авторът и водещ на предаването "Историите ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Православната църква ще има поне 40 дни траур, а светският траур, който ще определи правителството, вероятно ще бъде един или три дни.

"По време на него не могат да се вземат големи решения. До избирането на нов наместник трябва да бъде определен този, който ще ръководи Светия Синод в рамките на първите 7 дни. Обикновено това е най-старият. Това е Йосиф Американски. След него е Григорий. 2/3 от гласовете на митрополитите трябва да определят тези, които ще влязат в късата листа. Патриарх не се избира само от митрополитите, а се прави един патриаршески избор, в който участват и епископи", разясни още Миглена Георгиева.

Светият Синод ще заседава почти ежедневно до самата процедура по избора на нов ръководител на БПЦ.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.