България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наследникът на патриарх Неофит трябва да бъде мъдър духовник и помирител

Той обичаше благотворителността, но не и да говори за нея, каза доц. Костадин Нушев

14.03.2024 | 11:31 Редактор: Елеонора Танева

Патриарх Неофит ще остане в паметта на българския народ като мъдър духовник, помирител, обединител, който успя да обедини църквата, не само висшия клир, а и да подобри отношенията между църквата и държавни институции, да помогне за засилване на духовните инициативи, участва в изработването на най-новите учебници по религия. Това заяви преподавателят в Богословския факултет на СУ доц. Костадин Нушев в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че българският патриарх е бил и пример за дарителство - дейност, за която не е искал да се говори. 

"Научих, че трапезарията за безплатен обяд от Софийската митрополия, която предоставя храна всеки вторник, е била финансирана лично от Негово Светейшество и храната се е приготвя в манастира "Свети Мина". Да си припомним и православни детски лагери, номинацията на БНПЦ за нобелова награда за мир, която бе от потомци на българските евреи в Израел", каза още доц. Нушев.

Пред Bulgaria ON AIR гостът подчерта също добрите контакти, които са постигнати с римокатолическата църква по времето на патриарх Неофит. Двамата с папа Франциск бяха избрани по едно и също време за духовни ръководители.

"По един или друг начин това, което той завещава като наследство, задължително трябва да бъде продължено. Той ще бъде пример, с който ще сравняват другите. Тези усилия да се балансира между различни течения и групи в църквата и обществото ще трябва да се продължат, виждаме колко лесно загърбването на духа на съгласието, опитът да не се спазват правилата и устава провокират протести и това може да разедини църквата и да доведе до дестабилизиране на духовния живот на християните и неблагоприятни връзки с държавните институции", коментира доц. Нушев.

Ситуацията към момента показва, че 9 от 13 митрополити имат право да бъдат избрани за четвърти патриарх на БПЦ. От тези 9, трима трябва да бъдат избрани от Светия Синод и представени за избор от Патриаршеския избирателен събор, разясни преподавателят в Богословския факултет.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.