"България загуби своя духовен баща" - политическите лидери се прощават с патриарх Неофит

"Той бе изключителен добър човек и диалогичен духовен водач", пишат от Главното Мюфтийство

13.03.2024 | 23:57 Редактор: Искра Ангелова

Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Това написа в профила си във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин! Поклон пред паметта му", допълва той.

"Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото, които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости", гласи постът на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Бог да прости Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна личност. От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир", това пък написа лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Главното мюфтийство на България също излезе със съобщение по повод кончината на българския патриарх: ""С тъга и прискърбие научихме, че Негово Светейшество, българският патриарх и софийски митрополит Неофит е приключил земния си път. Той ще остане в съзнанието ни като изключителен добър човек и като диалогичен духовен водач".

"Мюсюлманското изповедание ще го запомни със съпричастността и уважението му към религиозните общности в страната, търсенето на съгласие в името на общите позиции, законотворчеството, морала, възпитанието и традиционните ценности, които заедно сме отстоявали. Изказваме нашите съболезнования на Православния свят и православните християни в България за загубата на духовния водач и предстоятел на Българката православна църква! Поклон пред паметта на патриарх Неофит", добавят още от мюфтийството.

Бог да прости Патриарх Неофит! Дълбок поклон пред паметта му. Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. Това написа в профила си председателят на ДПС Делян Пеевски по повод кончината на българския патриарх.

"Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни. Дълбок поклон", допълва Пеевски.

"Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие. Поклон", гласи постът на вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

Припомняме ви, че българският патриарх Неофит почина тази вечер на 78-годишна възраст.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR