България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Киприан: Неофит бе обичан от целия народ, извървя достойно трудния патриаршески път

Ще го запомня с неговата доброта, благосклонност и с прекрасните богослужения, заяви Старозагорският митрополит

14.03.2024 | 10:04 Редактор: Тодор Петров

Тялото на починалия снощи на 78 години патриарх Неофит ще бъде положено в храм "Света Марина" в 12:30 часа. От 14:00 часа пък ще започне заседанието на Светия Синод, за да се уточни процедурата по поклонението след кончината на патриарх Неофит.

Това обясни Старозагорският митрополит Киприан в ефира на "България сутрин".

"Ще го запомня с неговата доброта, благосклонност, с прекрасните богослужения, които извършваше. Труден беше пътят му като патриарх, но достойно извървян, защото той беше миротворител. Никога не нагруби някого, с братското отношение той успя да спечели много", подчерта Киприан пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няма пречки за извършване на опелото. Седмица след това трябва да бъде проведен избор за нов патриарх в рамките на 4 месеца, както е установено в устава. Избраният местопредседател ще изпълнява функциите на Неофит до избора на нов патриарх.

"Ще бъде запомнен с огромната любов към хората и с мира, който можеше да внесе във всеки един, докоснал се до него. Вълнуваше се от всички неща, които се случваха в Българската православна църква. Успя да балансира и да бъде обичан от целия православен български народ и своите събратя архиереи", изтъкна Старозагорският митрополит Киприан.

Само Светият Синод може да реши кога да бъде отворено завещанието на патриарх Неофит. По време на заседанието днес, съгласно Устава на БПЦ-БП, ще бъдат взети решенията относно организирането на поклонението, Опелото и погребението на приснопаметния патриарх Неофит.


3
1 rate up comment rate down comment 0
асен танев
преди 1 месец
Каква Света Марина. Погребан е в София в църквата Света Неделя. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Крис
преди 1 месец
Вечна му памет ! Отговорен към БПЦ, към християните и към Българската държава.Който е написал статията не му прави чест да вмъква, че е бил агент на ДС. За мене дори и да е така, който е работил за ДС е работил за защита на държавата.Сегашните политици за кого работят-те са ДС на чужди държави ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
К.Николов
преди 1 месец
Лека му пръст на човека. ....Обаче; - хайде да не ме слагат в купа с поддръжници на доносниците, членове на Шесто управление на комунистическата ДС, моля! Сигнализирай за неуместен коментар