България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Загубихме обединителя на православните българи, отварят завещанието на Неофит

Митрополит Антоний и д-р Благовест Върбаков го описаха като благ, милосърден и всеотдаен

14.03.2024 | 10:23 Редактор: Вяра Димова

Светият Синод се събира на извънредно заседание след смъртта на патриарх Неофит. На него се очаква да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов духовен водач. Трябва да стане ясно и кога ще бъде денят на траур, който ще бъде обявен в деня, определен за поклонение пред Негово Светейшество. Патриарх Неофит почина вчера във ВМА на 78-годишна възраст.

"Ще запомним Негово светейшество с неговата благост, любов, кротост, непоколебима вяра. С Бога е закърмен още от майчина утроба. Той беше обединител на всички православни българи. Беше кротък по дух, благ и смирен", описа го митрополит Антоний в ефира на "България сутрин".

Днес ще бъде проведено траурно заседание, на което членовете на Светия Синод ще обсъдят цялостната организация около опелото и погребението на Негово Светейшество патриарх Неофит, уточни още той.

"Ще разгледаме и неговите последни желания в неговото завещание, което ще бъде обявено и на обществеността. По традиция опелото на патриарсите се извършва в Патриашеската катедрала "Свети Александър Невски", а всичко останало, свързано с организацията, ще бъде обявено на официалния сайт на Българската патриаршия", коментира митрополит Антоний.

Теологът д-р Благовест Върбаков напомни, че последната изява на патриарх Неофит е била по повод войната в Украйна, когато той изрази становище да се осъдят военните агресии.

"Не знам дали ще се намери човек с чисто сърце, който да каже нещо противно на неговата изключително блага личност, всеотдайност, милосърдие. Винаги ни е напътствал. Злите езици започнаха да развяват неговото досие, той никога не си е позволявал да злослови против събратята си", каза още д-р Върбаков пред Bulgaria ON AIR.

Митрополит Антоний обясни, че за пристъпването към избор на нов патриарх ще се изчака да минат 40 дни от кончината на патриарх Неофит, а след това ще започне и самата процедура, която е разписана в Устава на БПЦ.

"Процедурата е дълга. Трябва да бъдат излъчени патриаршески избиратели. Трябва да бъдат одобрени от Светия Синод. Тогава се определя дата, на която да се извърши изборът", разясни той.