България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Патриарх Неофит беше такъв - той да понесе негативите, но да има мир сред хората

Той понесе тежестта на борбата срещу разкола, заяви проф. Иван Желев

14.03.2024 | 11:47 Редактор: Беатрис Младжова

Главата на Българската православна църква патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа вчера след дълго боледуване. 

"Той така ще остане, какъвто беше - благ човек, миротворец, готов да отстъпи правото си, той да понесе негативите, но да има мир сред хората. Той беше такъв още от младеж, от дете, ние се познаваме от 1959 год. - това са 45 г. Заедно сме учили в Семинарията, Духовната академия. Той понесе тежестта на борбата срещу разкола, като главен секретар на светия синод и после русенски митрополит, той беше човекът, който успя да допринесе много", сподели богословът проф. Иван Желев в "България сутрин".

Цяла България потъна в скръб след случилото се. Как ще бъде запомнен Неофит?

"Той беше благият човек. Беше винаги усмихнат и го правеше от сърцето, не просто от учтивост. Той носеше в себе си тази християнска любов, на която цял живот се учим", каза още събеседникът.

Негово Светейшество Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит през 2013 година. 

"Той отлично успяваше да се справя с трудните моменти. Не само събора в Крит, но и много други критични моменти. Сега с Украинската църква също. Когато не можеше да наложи нашето или своето виждане по даден въпрос, той се задържаше в пасивност, за да не направи стъпка в грешната посока. Целеше да не бъде прибързан и да не взима решения, за които после много хора ще страдат. Патриарх Неофит беше задържащата сила, за която се говореше и в Библията", допълни проф. Желев пред Bulgaria ON AIR.

И през най-трудните моменти патриарх Неофит се движи от добротата.

"Заради предстоящия събор в Сливен искам да припомня как през 2013 г. той отмени един скандален избор във Варна. Патриарх Неофит ще остане с добрите си дела в паметта на всички ни. Имаше много трудни моменти на изпитания, за съжаление те идваха и от неговите среди, неговото обкръжение. Когато му се внушаваха едни или други разсъждения и когато напористи митрополити искаха да прокарат своята воля, в такива моменти той видимо страдаше", коментира богословът.

Патриарх Неофит ще бъде запомнен и със своите таланти. 

"Ние винаги сме се възхищавали на неговите таланти, не само като певец, а и в писмените слова също. Когато говореше, беше обаятелен събеседник. Беше добър и в пеенето. С него и брат му в Духовната академия направихме световноизвестния ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния". Той ще остане славея на Българската православна църква", заяви проф. Иван Желев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа