Опозицията се опъна на Радев за правителство - иска властта, но в друг парламент

От ИТН очакват да имат повече депутати след предсрочни избори

12.03.2024 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева

Консултациите при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство приключиха. Разговорите с опозицията започнаха с напрежение, но не за управлението, а защо президентът не бил свикал референдум за българския лев. Така се стигна до атаката от "Възраждане".

"Вие също имате вина за това ситуацията в държавата е такава. Миналата година беше тежко погазен най-демократичният порив на българите след 1989 г.", заяви Костадинов.

"Абсолютно невярно е, аз се ръководя само от Конституцията, която вие направихте в парламента", отговори президентът.

"Вие с вашето поведение узаконихте беззаконието. Вие сте държавният глава и бяхте една от двете институции, в която ние много вярвахме", продължи с нападките лидерът на "Възраждане".

Два часа по-късно на "Дондуков" 2 пристигнаха и от БСП. А президентът поиска да знае дали партията на Нинова иска да управлява. 

"Ако се стигне до трети мандат, готови ли сте да предложите формула?", попита Радев. И получи очакван отговор от Нинова: "Не виждаме в това НС да бъде решено в друга конфигурация, поне ние няма да участваме в такива".

Последни при държавния глава влязоха от "Има такъв народ". А Радев отново, за да се презастрахова, ако първи и втори мандат не се реализират, попита дали имат формула за управление, ако получа третия мандат.

"Тази формула би могла да се реализира след избори. ПП-ДБ няма да имат толкова представители, ние ще имаме повече, други политически партии също", изрази очакванията си депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

Сега на ход отново е президентът, който ще връчи първия мандат. По Конституция няма определен срок за това. 

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.