Напрежение между Радев и "Възраждане", Костадинов обвини президента и поиска избори

"Безвремието убива нашата държава с темпове от порядъка на 80-90 хил. души на година, заяви лидерът на "Възраждане"

12.03.2024 | 09:48 Редактор: Тодор Петров
Напрежение между Радев и

"През изтеклия период вие се позиционирахте като опозиция на това управление. Обществото е наясно с вашите критики към властта, но в момента 49-ото НС се опитва да избере ново правителство. Как преценявате усилията в тази посока и какъв е шансът да се сформира правителство? При неуспех на първия и втория мандат, вие готови ли сте да предложите формула за реализация на третия", заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с представителите на "Възраждане".

"Винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и сме готови със състав на правителство. Друг е въпросът дали тази формула ще срещне разбиране в този състав на това Народно събрание. Няма да срещне, наясно сме с това. Конфигурацията там изцяло обслужва интересите на други държави и чужди посолства", отвърна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Парламентарни избори в този момент са не просто наложителни, те са задължителни, настоя той.

"Безвремието убива нашата държава с темпове от порядъка на 80-90 хил. души на година. След още 3 години официално България ще падне под 6 млн. население. Този политически модел - олигархично-посланически, убива държавата. Изходът от тази перманентна политическа криза е тотална промяна на сегашния модел, в който правителствата се назначават директно от чужди посланици", каза Костадинов.  

От "Възраждане" са скептични, че ще се стигне до избори с оглед на преговорите, които се водят в момента. Според Костадинов държавата се разделя по един феодален олигархичен модел.

"Този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна, тук сме в друга ситуация. Ще призова за по-умерен тон", отвърна Радев и попита "Възраждане" какво ще стане, ако след нови избори има сходна конфигурация в парламента.

"Никой не може да каже каква ще бъде конфигурацията. Ако така разсъждаваме - да отложим изборите или въобще да не ги провеждаме. Да развъртим изборите на томбола. Вие самият също имате вина, че ситуацията в България е такава. Миналата година беше погазен тежко порива на българите и желанието за референдум за запазване на българския лев. Конституционният съд също погази Конституцията. Трябваше тогава да застанете в позиция на защита на българския народ", посочи Костадинов.

Румен Радев не се съгласи: Абсолютно невярно. Ръководя се само и единствено от Конституцията, каквато я направите в парламента. Без решение на НС не мога да разпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е да се сложи край на тази спекулация. Дадох много ясно становище, че категорично не трябва да се погазва гласът на подписалите се за референдум. 

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа