Радев към ГЕРБ: Комуникацията между партиите съживи призрака на предсрочните избори

За мен е важно да има диалог, отвърна Мария Габриел

11.03.2024 | 09:56 Редактор: Толя Стоянова

Започна конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Преди връчването на първия проучвателен мандат президентът Румен Радев ще проведе консултации с шестте партии в НС. Първата консултация бе с представителите на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

"Неслучайно започвам консултациите с вас, като най-многочислена сила в българския парламент, като пръв мандатоносител, който носи отговорност за събитията, които предстоят. Публичната комуникация между партиите сякаш съживи призрака на предсрочните избори. Настоящите консултации са, за да се подпомогне процеса за съставяне на правителство, за да се изяснят важни въпроси, да станат ясни началните позиции и какъв би бил най-добрият резултат за страната. Важният въпрос е около сложните отношения между политическите сили. Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време?", заяви президентът.

"За мен е важно да има диалог. За нас е важно да не губим поглед от интереса на страната. Стабилността трябва да стъпи на принципи и ценности. За ГЕРБ-СДС е важно диалогът да открие общите неща, но да се изясни как се преодоляват различията", заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

"Преговорите продължават. Имаме общи точки, разговорите са конструктивни. Разбира се, имаме и различия и точно заради това ни трябват преговори. Основата продължават да бъдат принципите, прозрачността, споделената отговорност и ясният механизъм за вземане на решения. Има споразумение от наша страна, което сме сложили на масата. Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон, в който последните два дни протекоха преговорите. Много е важно да си дадем шанс тези преговори с много открити разговори да могат да продължат. За мен диалогът и взаимното уважение са водещи принципи", коментираГабриел.

"Искам да ви информирам за решение, което беше внесено в Народното събрание. Това решение е внесено от председателят на ПГ на ГЕРБ г-н Борисов и председателя на ДПС г-н Делян Пеевски. Свързано е със структурите на Министерството на вътрешните работи, с кризата с мигрантите. Двата законопроекта предвиждат увеличаване на щата на Главна дирекция "Гранична полиция" с 1264 щатни бройки. Това е мярка, която ще бъде използвана за охрана на границата на България и за охрана на бежанските центрове", посочи след консултациите Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа