Искате ли още време: Ключовият въпрос на Радев към ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Не е ясно кога и на кого ще бъде връчена папката с мандата за кабинет

11.03.2024 | 13:07 Редактор: Тодор Петров

Започнаха консултациите с парламентарно представените партии при президента. Те предшестват връчването на мандата за съставяне на нов кабинет. През "Дондуков" 2 вече минаха от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България". Все още няма яснота кога и на кого ще бъде връчена папката с мандата. 

Най-важният въпрос към партиите, смята президентът Радев, е следният: "Имате ли нужда от повече време." Това беше ключовият въпрос, с който държавният глава се обърна към двете първи политически сили по време на днешните консултации. 

"Публичната комуникация сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори", обърна внимание Радев.

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел изтъкна, че е важно да има диалог. А за да има такъв, от ГЕРБ искат повече време за преговори. Разговорите за кабинет вървят конструктивно, отбеляза тя.

Два часа по-късно прага на "Дондуков" 2 прекрачиха вторите преговарящи - ПП-ДБ. Премиерът в оставка акад. Николай Денков е на мнение, че има съществен напредък. 

"Докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите и регулаторите", посочи той. 

Водещите политически сили оставят в ръцете на Румен Радев времето за връчване на първия мандат. 

Консултациите при президента продължават и утре, когато се очертава като денят на опозицията. При държавния глава ще дойдат "Възраждане", БСП и ИТН.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа