Радев с директни въпроси към ПП-ДБ, те казаха как ще продължат с ГЕРБ

Добре е България да има стабилно правителство, заяви акад. Денков

11.03.2024 | 11:49 Редактор: Тодор Петров
Радев с директни въпроси към ПП-ДБ, те казаха как ще продължат с ГЕРБ

Президентът Румен Радев проведе консултации с представители на ПП-ДБ. На среща с държавния глава бяха премиерът в оставка акад. Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов.

"През последните 9 месеца основно вие носихте отговорност за управлението на страната, като се разбрахте с вашите партньори да имат само един представител в Министерския съвет. Успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но сложните отношения с вашите партньори остават", започна президентът. 

Държавният глава зададе следните въпроси на представителите на ПП-ДБ:

Склонни ли сте да продължавате по същия път, по който поехте преди 9 месеца, или на базата на натупания опит сте склонни да разгледате отношенията с партньорите и отношението към властта? Смятате ли, че ще има механично сливане на меморандума, който вие предложихте, със споразумението на ГЕРБ-СДС, или отиваме към някакъв принципно нов документ, така че да имаме устойчивост в управлението? Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ-СДС? Имат ли нужда от допълнително време в тези преговори?

"Поехме отговорност преди 9 месеца, осъзнавайки риска, че тя ще нанесе политически щети. Сега след два приети бюджета, с промени в Конституцията, с развиване на инвестиционните проекти, с отпушване на основните проблеми с енергийния преход и осигуряване на финансиране на засегнатите региони, това усилие си струваше. Да, понесохме политическа щета, защото другите политически сили решиха да използват популистки подход", отвърна акад. Денков. 

По думите му отношенията между управляващите са сложни и никой не е очаквал да бъдат леки. 

"Имаме два документа на масата за преговори. Дали ще продължим, ще зависи от това как ще изглежда споразумението за управление. Започнахме преговори, има напредък, но не всичко е договорено. Имаше разбиране, че тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със задвижване на регулаторите, които не работят. Предстои обсъждане на възможен състав на Министерския съвет", обясни Денков.

Премиерът в оставка подчерта, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите по европейския път.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 2 месеца
нищо стабилно не може да има щом вие участвате Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Калина
преди 2 месеца
Едно ги питат, ама те си знаят тяхното. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ади
преди 2 месеца
Днеска казват едно, утре - друго... Сигнализирай за неуместен коментар