Мария Габриел: Мирът и сигурността имат нужда от таланта на жените

Вицепремиерът открои възможностите на зеления преход

27.02.2024 | 09:22 Редактор: Вяра Димова
Мария Габриел: Мирът и сигурността имат нужда от таланта на жените

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в събитието "Жени, мир, сигурност", организирано от сдружение "More Women in Power" и Н.Пр. Закия Ел Мидауи - доайен на дипломатическия корпус и посланик на Кралство Мароко в България.

"Програмата "Жени, мир, сигурност" на ООН е глобална пътна карта за правосъдие, сигурност и права на човека. Тя отстоява виждането, че устойчив мир може да бъде постигнат, само когато гласовете на жените бъдат чути и правата им са защитени", подчерта Габриел.

В речта си Габриел припомни, че за първи път в историята си България стана член на Изпълнителния съвет на ООН-Жени за периода 2023-2025 г. България е и член на Съвета по правата на човека за периода 2024-2026 г. Сред основните приоритети на страната са насърчаване на равенството между половете и овластяването на жените.

Тя акцентира на подкрепата за жените в иновациите и открои възможностите, които дава зеленият преход за това все повече момичета да са лидери в борбата с климатичните промени.

"Ролята на жените и тяхното участие в дипломатически мисии за насърчаване на мира и сигурността, за предотвратяване и разрешаване на конфликти, ще стават все по-актуални. Вярвам, че жените и момичетата могат да допринесат за едно по-добро, по-мирно и по-сигурно общество", завърши изказването си Габриел.

Снимка: Пресцентър на Министерството на външните работи