Игри по върховете на властта: Кой ще заеме важните постове след ротацията?

Президентът ще спази Конституцията при връчването на проучвателните мандати

20.02.2024 | 18:56 Редактор: Деси Николова

Ротацията приближава, а с нея и разговорите за бъдещето управление стават все по-ожесточени. По повод предстоящите промени в кабинета, президентът заяви, че ще осигури "максимално добри условия" на изпълнителната власт. И допълни, че споровете около министерските постове отместват фокуса от националните проблеми. 

"Надявам се управляващите да си дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с национални интереси и с очакванията им като граждани", заяви Румен Радев.

Горещата тема с ротацията коментира и премиерът Николай Денков след откриването на тунел "Железница" днес. Той заяви, че след 6 март се вижда като вицепремиер. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е категоричен, че до момента среща с Мария-Габриел относно ротацията не е имало. 

"Никой няма такива уверения, защото има неопределеност изобщо как ще се осъществи точно ротацията. Аз лично не се притеснявам, има време да се промени още няколко пъти ситуацията", коментира Тагарев.

А министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е готов да остане на поста си и след ротацията. 

"Аз няколко пъти го казах - ако премиерът и вицепремиерът преценят, след като съгласуват решението с лидерите на политическите партии, аз съм готов да довърша това, което сме започнали. Предполагам, че в следващите дни може да има индивидуални разговори с всеки от нас, включително и с мен", каза Стоянов.

А президентът беше категоричен – ще спази Конституцията при връчването на проучвателните мандати за съставянето на кабинет.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR