Защо България бави обещаната военна помощ за Украйна?

Министърът на отбраната Тодор Тагарев непрекъснато е критикуван

20.02.2024 | 10:07 Редактор: Искра Ангелова
Защо България бави обещаната военна помощ за Украйна?

България бави доставката на 100 бронетранспортьора за украинската армия, защото Министерството на отбраната е поискало НАТО да поеме транспортните разходи, съобщиха за Euractiv депутати от управляващото мнозинство в София.

Решението за изпращането на машините беше взето преди повече от три месеца в парламента, а МВР и украинското министерство на отбраната подписаха споразумение за доставката им.

"България може много да помогне на Украйна, но това се бави, защото администрацията на Министерството на отбраната не работи оптимално", заяви в понеделник депутатът Ивайло Мирчев от управляващата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев непрекъснато е критикуван за бавните си действия от ГЕРБ (ЕНП) и ДПС (АЛДЕ), другите две формации, които подкрепят проевропейското правителство в София.

"България може да помогне, но това не се случва с необходимите темпове и се надявам това да се подобри. Ние гласувахме решението за бронетранспортьорите преди близо три месеца, но за три месеца не можем да превозим стотина БТР-а от София до Русе (град на река Дунав в Североизточна България)", заяви Мирчев, цитиран от "Фокус".

Тагарев обясни, че забавянето е, защото София е проверила дали съюзниците от НАТО могат да финансират транспорта: "Това не е елементарна транспортна операция, защото трябва да бъдат ангажирани доста влакови композиции". Военният министър обясни, че логистиката е сложна и българските усилия са "оценени от украинската страна“.

Euractiv не получи отговор на запитването си до Министерството на отбраната за конкретните причини, поради които все още не е извършена доставката на БТР-ите.

С последния пакет военна помощ на Киев българските власти обещаха въоръжение, с което България разполага още от времето на СССР - части за ракетни установки С-300, стари ракети С-300, бронетранспортьори, снаряди, минохвъргачки и друга техника.

През декември украинският президент Володимир Зеленски използва Twitter, за да изрази благодарността си за доставката на бронетранспортьорите и новия пакет военна помощ от България.

Снимка: Facebook


1
1 rate up comment rate down comment 0
Така ли?
преди 2 месеца
Тагаренко призна пред Цветанка, че българската армия няма оръжие, ама разчитал на съюзниците. България е разграден двор,в който съседите спокойно могат да влезнат и да отхапят каквото пожелаят. Ще поднеса комплимент на привържениците на Тагаренко и сглобката, вярващи, че хиляди американци ще дадат живота си, за да опазят България, както и че Турция ще ни пази от Русия-ако наистина Русия ще ни напада след Украйна, значи ще воювате с Русия, защото Украйна губи. Ще се борите за цар Зеля и Тагаренко Сигнализирай за неуместен коментар