ПП-ДБ-СС в СОС: Новото опозиционно мнозинство работи без принципи и морал

От групата припомнят, че е разписана подробна процедура за насрочване на заседания

15.02.2024 | 15:21 Редактор: Деси Николова
ПП-ДБ-СС в СОС: Новото опозиционно мнозинство работи без принципи и морал

"Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от 8 февруари като незаконосъобразно е правилно" - така коментираха действията на Областния управител от групата на Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София в Столичен общински съвет.

"Сигурен съм, че сега ще започнат спекулации, че по наша вина ще бъде забавена работата на Съвета. Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация. Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание", каза Борис Бонев, председател на групата на Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София в Столичен общински съвет.

От групата на ПП-ДБ и Спаси София припомнят, че в Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет е разписана подробна процедура за насрочване на заседания и за внасяне на доклади, гарантираща прозрачно и информирано вземане на решения. Изключенията от този ред следва да са изрични.

От групата поясниха, че за всички решения, различни от избор на председател и заместниците му в СОС, се провеждат редовни заседания всеки втори и четвърти четвъртък от месеца. Съгласно Правилника може да се проведе и извънредно заседание, което може да бъде свикано от ⅓ от общинските съветници с мотивирано искане, като се предложи конкретен дневен ред. Уведомяването на общинските съветници за извънредни заседания на СОС се извършва с писмена покана не по-късно от 3 дни преди деня на заседанието, като срокът за запознаване с материалите е същият. В изключителни случаи съветниците трябва да разполагат с материалите не по-късно от 16 часа на деня преди заседанието.

"След избора на председател и заместник-председатели ние предложихме да свикаме извънредно заседание в понеделник именно, за да спазим всички законови изисквания. Докладът на Карлос Контрера, с който предлага разпределение на председателските места в комисиите, е заведен в деловодството след всякакви възможни срокове в 18:38, а е насочен към съветниците в 19:59, след като вече части от него са били гласувани. С нас не само не беше коментиран въпросът с ръководствата на комисиите, но и не ни беше оставено време да се запознаем с доклада, въпреки че по правилник трябва да имаме 3 дни. Кой кога и как се е разбрал можем само да гадаем. Какъв е бил залогът за подкрепата - също. Но фактът е, че в зала се гласуваше проект на решение, с който съветниците не бяха запознати. Явно това е представата на новосформиращото се мнозинство за прозрачно управление", уточни Христо Копаранов.

"В крайна сметка се оказа, че цялото бързане е за нищо - нито една комисия не беше свикана преди днешния ден и никаква работа по същество не е свършена до този момент", добави Копаранов.

Общинските съветници допълниха, че доколкото заседанието се води извънредно, неправомерно беше и позоваването на чл. 64, ал. 3, на база на който съветниците от новото мнозинство гласуваха да има среднощно заседание. Този член допуска промяна на времето единствено на редовно заседание.

"Разбира се, че областният управител ще изпълни своите задължения и ще върне решението. Никой не е над закона.  Новото опозиционно мнозинство показа как работи - без принципи и без морал. Наш основен приоритет е работата за София по същество да започне, затова ще настояваме действията на Съвета да бъдат прозрачни и законни", заключи Димитър Шалъфов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
Катя
преди 3 месеца
При ДБ няма принципи и морал! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Елиза
преди 3 месеца
А за вашите принципи и морал да поговорим? Сигнализирай за неуместен коментар