Денков: Радев никога не ми се е обаждал какво да правя, докато бях служебен министър

"Оставките в Софийската прокуратура са знак за разплитане на зависимости", каза премиерът

15.02.2024 | 10:28 Редактор: Искра Ангелова

На фона на продължаващите трусове между управляващите партии, премиерът Денков увери, че разговорите с Мария Габриел за ротацията вървят спокойно. Денков обаче не е съгласен с твърденията, че единственото министерство на ГЕРБ е това на външните работи.

"Част от хората, които са министри и зам.-министри сега, са предложени от Габриел и ГЕРБ. Не отговаря на истината твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството", категоричен е акад. Денков.

 

Промени ще има и при областните управители. А след вчерашната престрелка между Президентството и Народно събрание, днес Денков отговори има ли пешки в правителството

"Да се говори с пренебрежение към министрите не съответства на институциите, на мен никога президентът не ми се е обаждал да ми казва какво да правя и не съм се чувствал пешка на никого", каза още министър-председателят. 

А основната задача след ротацията е смяната на регулаторите, за която Продължаваме промяната- Демократична България отдавна са предложили правила.

"Всеки може да предлага, всяка партия или организация. Решението е на НС, но да има обществено обсъждане", настоя Николай Денков.

По отношение на трусовете в съдебната власт и убийството на Нотариуса, Денков припомни, че смяната на главния прокурор е стъпка към правосъдната реформа, за която се борят.

 

"Тръгвайки от прокуратурата да се стигне и до политиците, които са осигурявали чадър. Много се надявам този нов случай да свърши с разплитане на всички връзки и да стане ясно кой кой е", каза още премиерът.

Правителството продължава и преговорите за Еврозоната и Шенген, а твърденията за новата вълна от мигранти са опит на опозицията да плаши хората, смята Денков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR