Асен Василев: Еврото ще ни спести много средства, трябва да го приемем през 2025 г.

Трябва да се сложи ред в Европа в енергиен план, подчертава финансовият министър

08.02.2024 | 17:42 Редактор: Тодор Петров
Асен Василев: Еврото ще ни спести много средства, трябва да го приемем през 2025 г.

Финансовият министър Асен Василев казва пред "Ди Велт", че присъединяването на България към еврозоната е закъсняло. Той посочва, че левът още от 1997 година е вързан за германската марка, а от 2007 година - с еврото. Това означава, че Европейската централна банка от години определя индиректно българската парична политика. 

"Но ние не присъстваме, когато се взимат решенията. От тази гледна точка с присъединяването на България към еврозоната ще си възвърнем в определена степен контрола върху нашата валута", обяснява Василев.

Той обаче допълва, че основният мотив е друг – чрез въвеждането на еврото българската икономика ще пести много средства, тъй като 60 процента от търговията на страната е с други европейски държави, а заради различните валути разходите за извършването на транзакциите са високи. Според изчисленията на Василев става дума за 1 милиард евро или един процент от българския БВП.

Василев изразява оптимизма си, че от първи януари 2025 година България ще е в Еврозоната и изтъква аргументи като този, че задлъжнялостта на страната от 22% е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60 на сто. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от три процента дефицит. Пред "Тагесшпигел" Василев казва, че 2023 година е приключена с дефицит от 2,2 процента.

Все пак проблем има, не крие финансовият министър, и посочва твърде високата инфлация от пет процента. Но и в това отношение той проявява оптимизъм. Прогнозата на министъра е, че през юни или най-късно през септември инфлацията ще слезе до изискваното ниво.

Министър Василев заявява пред "Тагесшпигел", че не вижда никакви причини да се отлага повече присъединяването на България към Еврозоната – банките са готови и в технологичен план, а новите евромонети са в процес на изработване. Допитванията сочат, че повечето българи подкрепят присъединяването на България към еврозоната, казва още Асен Василев. А поддръжката от страна на икономиката е още по-голяма, пише DW.

Василев коментира и темата за слабостите на еврото: Решаващо за бъдещето на еврото ще е дали всички заедно ще успеем да повишим конкурентоспособността на европейската икономика като цяло. Трябва да се сложи ред в Европа в енергиен план – защото не може в Европа енергийните разходи да са трайно по-високи от тези в САЩ или в Китай. Това е сериозен проблем, който се отразява и на съвместната валута.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 2
А тебе
преди 2 месеца