Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономисти: Датата за влизането в Еврозоната е под въпрос, мерките са закъснели

Лихвите ни продължават да са ниски, коментираха Георги Вулджев и Стоян Панчев

06.02.2024 | 20:55 Редактор: Вяра Димова

Влизането ни в Еврозоната на 1 януари 2025 г. зависи от критерия за инфлация и съдейки по него, няма да успеем да влезем на тази дата, тъй като надвишаваме необходимото ниво с над 4-процентни пункта. Това мнение изрази икономистът Георги Вулджев в студиото на "Денят ON AIR".

Колегата му - икономистът Стоян Панчев, подчерта, че има редица технически неща, които трябва да бъдат изпълнени преди да сменим валутата. 

"Не изпълняваме критерия за инфлацията, макар че през последните дни излиза информация, че министърът на финансите предприема странна кампания за ограничаване на инфлацията в конкретни сфери. В образованието първо се забеляза. Струва ми се невъзможно това да стане. Не е добре да манипулираме данните и да си играем с Индекса на потребителските цени", каза Панчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вулджев определи много от идеите като спорни. Гостите коментираха т.нар. сив списък.

"Релевантното влияние на такива репутационни щети е, че европейските институции ще са по-малко склонни да правят компромиси. Промени се тонът на правителството. Асен Василев понякога говори теми наизуст. Много са закъснели мерките по отношение на инфлацията", посочи още Вулджев. Той засегна и рекордните печалби в банковия сектор, като уточни, че кредитирането продължава да расте с много високи темпове. 

"Миналата година имахме ускорение в кредитирането към домакинствата. През миналата година жилищното кредитиране расте с над 20-процентни пункта, невероятно висок темп. Лихвите остават ниски", уточни Вулджев.

Според събеседника му в момента България има едни от най-ниските лихви в Еврозоната.

"Ако тръгнат надолу лихвите в Еврозоната, нашите ще тръгнат нагоре и да се срещнат някъде по средата - 3-4%", прогнозира Панчев като възможен вариант.

По думите на Вулджев приходите в бюджета за тази година са надценени, особено по линия на ДДС, затова той не вижда откъде могат да дойдат пари към земеделските производители, без да се влезе в дефицит. Панчев анализира, че е възможна актуализация на бюджета в средата на годината, което ще вдигне дефицита.

Гледайте целия разговор във видеото.