България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От потребителската кошница изключихме 4 стоки, има разлика в регионалната инфлация

"Малко по-малко потреблението на хората се променя", каза председателят НСИ Атанас Атанасов

05.02.2024 | 09:12 Редактор: Искра Ангелова

В актуализираната потребителска кошница влизат общо 852 стоки - с една по-малко от миналата година.

"Потребителската кошница включва тези стоки и услуги, които се потребяват от домакинствата. Всяка година тези стоки и услуги се преразглеждат, за да имаме актуалното потребление на домакинствата. Тази година бяха изключени 4 стоки и бяха добавени 3 нови. Изключихме малките компактни фотоапарати, които вече не се ползват, бяха заменени с нов, по-модерен вид. Бяха изключени и стоки като предплатените мобилни услуги за 1 минута разговор и SMS-и. И бяха включени други стоки, като уредите за здравословно хранене", каза председателят НСИ Атанас Атанасов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че стоките, които влизат в потребителската кошница, се определят въз основа на едно голямо проучване, което НСИ прави всяка година.

"Това е наблюдение на домакинските бюджети, едно от най-старите изследвания, които ние провеждаме вече 100 години. Въз основата му се определя какво е потреблението на домакинствата в страната. Малко над 850 стоки влизат в потребителската кошница. Малко по-малко потреблението на хората се променя и то се променя всяка година. Има страни, в които вярват, че не е необходимо всяка година да се актуализира кошницата, а се прави веднъж на 5 години", допълни Атанасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Всеки месец се измерва и инфлацията.

"Извършват се над 40 000 измервания на цените на тези стоки. Въз основа на това измерване, се получава индексът на потребителските цени, който е официалният измерител на инфлацията в страната. Има разлика в регионалната инфлация. За съжаление, ние все още не измерваме регионална инфлация, но това е една от амбициите, които сме си поставили. По този начин ще се прави по-добра регионална политика", призна председателят на НСИ.

Атанас Атанасов добави, че една от целите на НСИ тази година е да разработи каталог.

"Каталогът ще представлява подредба на всички, които постъпват и всички данни, които произвежда НСИ. Това не е ново за света. Амбицията ни е до края на годината да бъде създаден", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.