Падат цените на някои основни храни. Потребители: Не намираме особена разлика

Трябва да се следят стикерите и касовите бележки, посъветваха от АЗП

15.11.2023 | 18:41 Редактор: Вяра Димова

Най-малко 50 продукта от малката потребителска кошница ще бъдат с намалени цени от днес, с началото на кампанията "Достъпно за вас". Поне 16 от тях трябва да присъстват в магазините и да са отбелязани с логото на кампанията. Всяка седмица включилите се в инициативата търговски вериги ще предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена. По-евтините продукти ще бъдат от няколко основни групи - хляб и зърнени храни, варива, месни и млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци

"Хората трябва да следят за стикерите, да си проверяват касовите бележки, може някой продукт да не е на цената, на която е обявен. Ваше право е да поискате да ви върнат парите, може да пуснете сигнал към нас или КЗП", каза Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Искра Григорова проверява промоциите на храните всеки път преди да отиде на пазар. Смята, че намалението на хранителните продукти трябва да бъде постоянно.

"Не намирам особена разлика. Тези, които са евтини, съм ги открила предварително", каза тя.

От Министерство на икономиката съобщават, че се подготвя платформа. Чрез нея потребителите ще се информират за стоките и обектите, в които се прилага кампанията. А оценка за това как мярката влияе върху цените на пазара ще се извършва всяка седмица. Министерство на земеделието подема друга инициатива - ще изготвят предложения за проследяемост на храните от полето до трапезата, каквато е и практиката в Европа. 

По закон едно предприятие не може да функционира, ако не прилага принципа на проследяемост на продукта от полето до трапезата и не предоставя информацията, която се обработва през тази система. Затова тя може да бъде надеждна основа за обмен на информация по отношение процеса на проследяване и надзор за осъществяването на фискален контрол върху движението на хранителните стоки на територията на страната 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.