Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Шансът България да влезе в Еврозоната на 01.01.2025 г. е 50/50

Инфлацията в страната спада, но е Еврозоната е по-ниска и спада по-бързо, заяви Георги Ангелов

29.01.2024 | 18:39 Редактор: Деси Николова

С две важни за парите ни новини завърши миналата седмица - възможността да искаме извънредна оценка за влизане в Еврозоната и евентуално затягане на режима за жилищно кредитиране.

"Ако нищо не се направи по отношение на кредитната експанзия, виждаме, че растежът се ускорява.  Все повече пари влизат в икономиката, а това би създало нов двигател на инфлацията и то не само в цените на недвижимите имоти, но и по принцип в цялата икономика. Ние искаме да свалим инфлацията, а това помага и за влизането в Еврозоната, но ние сме преживявали така инфлация породена от кредитен бум преди точно 15 години. Тогава си спомняме как в Еврозоната инфлацията беше ниска - 2-3% , а в България - 15%. Тази разлика в голяма степен беше заради кредитния бум. Не бива да го позволяваме", заяви старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов в студиото на предаването "Директно".

Той поясни, че имотните балони и финансовият цикъл са свързани с повторяемост. За разлика от икономическия цикъл, който обикновено има регулярност, финансовият цикъл няма регулярност, но през десетина години се повтаря. Въпреки това е възможно той да не се повтори, ако се вземат мерки навреме, допълни Ангелов.

"Всичко зависи от това колко рано регулаторът ще вземе мерки да охлади пазара, за да може наистина растежът на кредитирането, цените на имотите и строителството да е умерен. Когато имаме умерен растеж, избягваме риска от балон и срив", каза още икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи шансът България да бъде приета в Еврозоната на 01.01.2025 г. е 50/50 заради инфлацията. 

"Инфлацията в България спада, но е Еврозоната е по-ниска и спада по-бързо. От тази гледна точка е трудно да изпълним критерия в момента. Оценката на Европейската централна банка ще бъде през юни, така че имаме още 4-5 месеца, в които да поработим", посочи още гостът.

Въпреки това икономистът смята, че е възможно страната ни да изпълни критерия си, тъй като в множество страни инфлацията е тръгнала в обратната посока.

Ангелов поясни, че ако България поиска докладът от ЕЦБ да бъде направен по-късно от първоначалното заявено, това може да доведе до избутване на датата за приемането ни в Еврозоната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа