Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Хампарцумян: Можем да приемем еврото през януари 2025 г., влизаме в период на високи лихви

Хубаво е който дава и който взема кредит да си оставя буфер, посъветва председателят на БФБЛ

22.01.2024 | 21:16 Редактор: Вяра Димова

Все още имаме възможност за въвеждане на еврото през януари 2025 година, ако направим необходимите неща. Това каза председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR".

Според него има начин инфлацията да бъде натискана надолу с антиинфлационни мерки, също зависи и методиката на смятане на инфлацията. 

"Не бива да се забравя външният фактор - след известно успокоение на инфлацията в Европа, сега пак тръгна нагоре. Може да се окаже, че това ще ни свърши добра работа. Ако политическите аргументи надделеят, бихме могли с малко неизпълнение също да бъдем поканени да влезем", смята Хампарцумян.

Ползите да бъдем в еврото са многократно по-големи от евентуалните рискове, които биха могли да се материализират, коментира председателят на БФБЛ пред Bulgaria ON AIR.

"Ползите са простички. Транзакционните разходи - нещо, което може да пипнеш, по-висок рейтинг на държавата, по-стабилна банкова система, включително ангажимент на ЕЦБ да помага", обясни той.

Според него влизаме в период с относително високи лихви и той ще бъде достатъчно дълъг: "Вероятно, дори преди да приемем еврото, ще има банки, които ще започнат да предлагат ритейл продукти с депозити извън България. Ако българският депозит или например депозитът в Австрия или Германия носи по-висок доход, е много вероятно да видим продукти, които ще накарат банките да започнат да дават лихви върху депозитите. Не бива да очакваме поевтиняване на кредита, особено ипотечният".

И този, който дава кредит, и този, който взема, трябва да бъде благоразумен и да оставя буфери, посъветва Хампарцумян.

"Сега хората имат работа, безработицата е ниска, икономиката върви нагоре, кредитирането расте. Засега тенденцията ни е добра. Добре работеща е нашата икономика. Прекалено много политици са си изградили схема "да печелят народната любов". Търсят криза. Ако няма криза, я измислят", посочи гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.