Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Еврозоната би подобрила бизнес средата, но не е панацея

Най-важен е стопанският живот в България - това трябва да е на първо място, коментира Светлин Танчев

19.01.2024 | 20:31 Редактор: Толя Стоянова

"България не е абсолютно готова за приемането на еврото. Правителството трябва да поддържа посоката, да продължи с разходите, които залага в бюджета, а не да ги отлагаме за други години. Трябва да гледаме кое е най-добре за държавата и този път да следваме, а Еврозоната е само още един показател, който би подобрил бизнес средата", каза икономистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му инфлацията досега е вървяла надолу, но тази година имаме много геополитически рискове, които "трябва да броим в тази формула". Икономистът прогнозира, че е възможно тя да тръгне пак леко нагоре.

"Конфликтът в Червено море са разгаря. Иран и Пакистан си прехвърлят искри. Нагнетява се напрежението. Рисковете се увеличиха. Международните навла се вдигнаха с 50% през последните седмици. Обнадеждаващо е, че все още хората имат покупателна способност", коментира Танчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него Еврозоната не трябва да се разбира като решение на всички проблеми.

"Най-важен е стопанският живот в България - това трябва да е на първо място, всичко друго е последващо. Ако трябва, може да се отложи с няколко години приемането на еврото. Това е по-отговорният подход на нещата, виждайки колко много рискове има - геополитически, инфлация, войни. Еврозоната е една помощ за стопанския икономически живот в България, не е панацея или крайно решение", смята Танчев.

По думите му една верига е силна толкова, колкото най-слабата ѝ връзка, а нашето общество покрай конфликта с Украйна е доста разклатено. Според икономиста, Европа няма интерес да ни отчуждава и да ни поставя по-високи критерии. На мнение е, че ако изпълним всичко друго, би направила компромис по отношение на инфлацията.

"Управляващите трябва да запазят стопанския живот в България и да се работи адекватно", призова Танчев.

БНБ се готви да затегне жилищното кредитиране. На въпрос това как ще се отрази на потребителите, гостът отговори, че българинът има сравнително ниска финансова грамотност. Танчев уточни, че след Ковид-19 секторът сериозно е започнал да скача.

"В годината след Ковид-19 бяха големите помощи, след това лихвите започнаха да се вдигат. В Америка лихвите достигнаха 5,5%, в Европа са около 4%. Ако бяхме в Еврозоната, в България лихвите щяха да са с 2-3% нагоре. Централната банка изпраща апел към другите банки, защото ако продължат по този начин, нямаме буфер. Самите банки ще бъдат разклатени. Централната банка взима предварителни стъпки", каза Танчев.

Гледайте целия разговор във видеото.