От "Дъга" до Naruto - феновете на комиксите не порастват, нали момчета?

09.02.2024 | 15:02 Редактор: Елеонора Танева
От

Независимо дали годината е 1974-та, или 2024-та, независимо дали става дума за „Дъга“, комикс на Marvel и DC, или пък за манга – винаги ще има вълнуващи истории, които почитателите на визуалното и печатното изкуство да обичат. 

Ако преди 50 години в България е имало категоричен лидер в света на комиксите в лицето на „Дъга“, днес можем да избираме сред богато разнообразие от графични романи и комикси

Освен западните издания като Marvel и DC днес все повече български издания се появяват на пазара. А наред с тях са и съвсем нови възможности пред читателите като японската манга, която разкрива цял нов свят от творчество. 

При подобно голямо разнообразие изборът на ново четиво сред комиксите и мангата може да се окаже труден. Затова и подбрахме няколко от поредиците, които не бива да пропускаш. 

Какви комикси да прочетеш през 2024 година?

Красотата на комиксите е, че независимо кога са написани и на каква възраст си, винаги имаш повод да се докоснеш до вълнуващия свят, който разкриват. Но ако търсиш с коя поредица да започнеш или искаш да откриеш нещо, което е актуално тази година, ето с какво те съветваме да започнеш.

Deadpool 

Във вселената на Marvel има много супергерои, но не са толкова много антигероите, които имат свои собствени поредици. Защото малко от тях са като Deadpool.

Безсмъртен и без никакви скрупули той провокира всеки, срещу когото се изправи… докато същевременно провокира смях у всеки, който чете комикс за него. 

Сега е перфектен момент да се запознаеш с поредицата за Deadpool, защото това лято очакваме премиерата на нов филм, вдъхновен именно от тези комикси. Това ще е третата лента от поредицата с участието на Раян Рейнолдс, но първа, в която ще се включи и Хю Джакман.  

The Joker

Още една поредица комикси, която си струва да прочетеш сега заради филмовата ѝ адаптация по-късно. Хоакин Финикс отново ще влезе в ролята на Жокера, а този път негова партньорка, Харли Куин, ще изиграе Лейди Гага. 

Преди да се потопиш в света на лудостта в края на календарната година, не пропускай да се потопиш и в света на комикса. Можеш да го направиш чрез комиксите за Batman или да се фокусираш още по-добре върху злодея в поредицата, посветена на Жокера. 

Лъки Люк

А ако все още не попадаш нито към отбора на Marvel, нито към отбора на DC, винаги можеш да се потопиш в една от класиките – комикса „Лъки Люк“. Създаден още през 1946 г., той ни пренася в Дивия запад, за да ни разкаже за Люк и неговия верен спътник Джоли Джъмпър.

Какви манга поредици да прочетеш пред 2024 година? 

Както в света на комиксите, така и в света на мангата има много класики, които никога не е късно да прочетеш – такива са Naruto, One Piece, Death Note, Hunter x Hunter, Fairy Tail и много други. 

Но същевременно има и значителен брой манга поредици, които тази година са по-актуални от всякога, защото предстои тяхната адаптация в аниме, сериал или филм. 

Bleach

Ако търсиш манга, която е едновременно много актуална в момента, но и вечно обичана класика, започни с Bleach. Това е манга, която стои в центъра на легендарното Big Three – трите най-големи за времето си поредици. Но същевременно и тази година е особено подходящ момент да се потопиш в поредицата, защото предстои да дебютира следващата част от Bleach: Thousand-Year Blood War – най-актуалната адаптация от мангата.

Uzumaki

Ако се притесняваш, че мангата може да ти се стори твърде детинска в сравнение с друго четиво, прочети нещо от известния мангака Джунджи Ито. Неслучайно той е познат като „краля на хорър мангата“ – всичко, което произтича от неговото въображение, докосва най-дълбоките страхове на читателите. 

Uzumaki пък е най-подходящата история, с която да се срешнеш с неговото творчество. Позната като magnum opus поредицата на Джунджи Ито, Uzumaki е колкото страховита, толкова и красива история. Отразява най-точно стила на мангаката и привлича читателя с терора, който крият страниците ѝ. 

През 2024 година очакваме Netflix адаптация на поредицата, така че сега е най-подходящият момент да я прочетеш. 

Blue Lock

В случай че предпочиташ спорта вместо хорър жанра, не пропускай да дадеш шанс на мангата Blue Lock. Една от най-популярните поредици в момента е вдъхновена от света на футбола и пренася емоцията от спорта на страниците си. 

Мангата е вдъхновила не по-малко успешно аниме, което през тази година се очаква да получи продължение с нов вълнуващ сезон. 

Всички изброени комикси и манга заглавия, наред с още хиляди предложения, те очакват. Потърси ги в Orange. С коя от поредиците ще започнеш?

Снимка: freepik