Денков: Спорът за МВнР е кой и как ще обясни в чужбина случващото се в България

Не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, заяви премиерът

08.02.2024 | 19:42 Редактор: Тодор Петров
Денков: Спорът за МВнР е кой и как ще обясни в чужбина случващото се в България

Какво е значението на този спор - значението е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Хората с най-силна дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър. 

Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с нидерландския си колега Марк Рюте в Хага по отношение на предстоящата ротация в кабинета.

"Това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията ще бъдат представяни от един човек. Добре е да има паритет, за да се чуе по-пълно какво е развитието. Аз не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина", обясни министър-председателят. 

"От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по договореното, да видим може ли да продължим с пълен мандат. Започваме със законодателна програма до края на годината и ще подготвим управленска програма до края на мандата. Надяваме се, че ще се реализира", каза още Денков, цитиран от "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR