Борисов и Петков с "уютен разговор", Пеевски: Взехме да ставаме като гаджета

Остава нерешен въпросът кой да е външен министър при ротацията

08.02.2024 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Политическият ден започна с критики и въпроси кой ще е новият външен министър. Бойко Борисов и Делян Пеевски обединиха позиции, че външното министерство трябва да остане при ГЕРБ. Спор породи кой кого кани в кабинета си. А Лена Бориславова заяви в интервю, че депутатите от ГЕРБ обикалят студиата и се опитват да намерят постове на различни хора. Лидерът на ГЕРБ контрира, че вчера е имал "уютен разговор" с Кирил Петков.

Докато вчера всеки настояваше министърът да е от неговата партия, днес лидерът на ГЕРБ предложи ново решение

"Ако не искат Мария Габриел, ние ще излъчим друг външен министър.  Ако този вариант не се приеме, аз приех да няма никаква ротация и да си останат така министрите", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Като арбитър се включи и Делян Пеевски. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да го преживеят, че са го записали, че няма да получат този министър, защото не им се полага. ГЕРБ има само едно министерство - МВнР. Борисов като лидер на ГЕРБ може да реши кой да е министърът", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Не е ясно обсъжда ли се име за нов външен министър, но пък изглежда напрежението между Бойко Борисов и Кирил Петков е туширано. 

"Вчера с Кирил Петков бяхме близо 3 часа в моя кабинет. Говорихме за държавата, за управлението. Аз два месеца не си говорих с Кирил Петков и ми го доведе Данчо Цонев, да ни сдобрява", уточни Борисов.

"Да уточним, че не харесвам мъже. Това лицемерие трябва да приключи. Взехме да ставаме като гаджета", отсече Пеевски.

Председателят на ПГ на ДПС заяви още, че ако сглобката се счупи и държавата отиде отново на избори, то за ДПС това не е проблем. Движението било готово за нов вот. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)