"Те не бяха ли освободени?" - сестрата на пленен моряк моли Тагарев да не пращаме военни в Червено море

Близки на заложниците са притеснени за сигурността им

18.01.2024 | 18:41 Редактор: Искра Ангелова

След новината, че България ще изпрати свой представител в Червено море, възникнаха и опасения за сигурността на моряците ни на пленения кораб Galaxy Leader. Близо 2 месеца корабът с български моряци на борда е пленен от йеменските бунтовници хуси в Червено море.

Сестрата на капитана на отвлечения от хутите кораб Galaxy Leader Любомир Чанев - Веселина Чанева, се е свързала с военния министър, за да го помоли България да не изплаща военни. За комуникацията си с военното министерство тя разказа в интервю пред Слави Трифонов, публикувано на Facebook страницата му.

"Попитах го с ясната заявка, че не съм човекът, който разбира, но виждам изказването на хутите и вашето изказване - това не е в наша полза. Той ме изслуша и това, което ми каза: "Ама те не бяха ли освободени?", сподели тя.

Според заявеното от министъра на отбраната Тодор Тагарев България ще участва в операцията в Червено море, но няма да изпраща военни и кораби, а само офицер, който ще помага за комуникацията. Не може да се предвиди обаче каква ще е реакцията на хутите, смятат експерти.

"Ние не можем със сигурност да твърдим какво ще се случи с нашите момчета, по същия начин, по който не можем да го твърдим и сега, защото не знаем какво се случва в лагера на хутите. Такъв тип паравоенни групировки като хутите - трудно е да предвидим тяхното поведение, защото инструментите, с които разполагаме и в международните отношения, и в политическата психология, не са приложими в такъв тип ирационални актьори. В един момент те може да отправят такова послание, за да осуетят нашето участие в операцията на ЕС - в следващия момент може да се окаже, че ни блъфират.", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов.

Едно е ясно - страната ни ще вземе участие в общата мисия на Европейския съюз. Темата вече е обсъдена по време на срещите на военния министър в САЩ.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.


1
2 rate up comment rate down comment 2
Он
преди 3 месеца
Много му пука на Тагарчук за пленените българи. Той не е българин няма българско самосъзнание.Единственото важно нещо за него е как да се подмаже на Украйна и НАТО, че да го назначат на някой пост. Интервюто е отпреди няколко дни, а Тагаренко, днес тържествено обявил, че ЕС решил да участваме. Пак лъже, анти българинът! Не всички държави участват, аБългария трябва да гласува " за", за да участва. Кой продажник е подкрепил участието в коалицията , без решение на НС? # КОЙ , а Тагаренко ? Посоля Сигнализирай за неуместен коментар