Чуков: Хутите бързо възстановиха загубите от ударите на САЩ и Великобритания

Иранците са агресивни и безпардонни, съществуват, за да унищожат Израел, заяви арабистът

18.01.2024 | 09:55 Редактор: Елеонора Танева
Чуков: Хутите бързо възстановиха загубите от ударите на САЩ и Великобритания

30% от военния потенциал на хутите е унищожен при ударите на САЩ и Великобритания, но този успех е ограничен, защото излизат данни, че те са се възстановили, защото са "част от октоподна мрежа, която създаде Иран". Това каза арабистът Владимир Чуков пред Bloomberg TV Bulgaria. 

"Иранците са изключително агресивни и безпардонни и за съжаление те наливат в момента маслото в огъня - в Ивицата Газа, в Йемен. Това е държава, в управленската философия на която е унищожаването на държавата Израел. Те съществуват, за да унищожат израелската държава. Нещо, което е много, много жалко", коментира Чуков, определяйки ситуацията в Персийския залив като много тежка и трудна.

Арабистът допълни, че хутите опитват да изнасят битката от Южната част на Червено море в Арабско море и успяват.

"Никой не е предполагал, че хутите ще станат толкова силни. Иранците стигнаха дотам, че атакуваха нефтените съоръжения на "Арамко", което е вече в североизточната част - това беше огромен погром. В Саудитска Арабия те са наричани от медиите терористи и превратаджии. Те стигнаха чак от другата страна на Арабския полуостров. Ударите срещу хутите са като да изпуснеш питомното и да гониш дивото. Нещо повече йеменските партии", каза още Владимир Чуков.

Той не вижда скорошна формула срещу "Хамас" с нейните две крила - "Мюсюлманските братя" и Проиранското крило. 

"Там ситуацията е много сложна и трябва да избирате между злината и още по-голямата злина - между тези, които ви мразят и тези, които желаят да ви убият", посочи арабистът.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС